Yayla çorbası (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Je to ta najjednoduchšia jogurtova polievka aku poznam ;-) Sice su tu už polievky s týmto názvom,ale táto moja je iná a preto ju sem pridavam ;-P

15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tato polievka je naozaj velmi jednoducha,rychlo hotova a u nas velmi oblubena ;-) ..najprv si pripravime bulgur :-) je lepsie ak je hrubozrnny,aby sa v polievke nahodou "nestratil" :-)) a pravdaze to aj lepsie vyzera ;-P Bulgur mozte nahradit kludne aj krupami... Takze 1dcl bulguru nechame varit 5 minut v slanej vode,potom dame bokom a este 4-5minut nechame pokrievkou zakryte,aby sa troska este sparil :-) Potom ho scedime cez sitko a dame zatial bokom.
  2. ..a teraz polievka.. Do hrnca dame jeden velky kelimok jogurtu,to je 400,450 alebo 500g,to je jedno ktory :-) Pridame 1vajce a 3-4 Pl hladku muku-kto nechce muku,moze si dat niaky škrob podla zvyku...
  3. ..pridame 2L vody a poriadne rozhabarkujeme metlickou,aby neostali hrčky muky...
  4. ..zapneme sporak, pridame sol podla chuti a 3kl sušenej mäty a od bodu varu varime 15 minut.Musite ju najmä zo zaciatku miešat tou metličkou kym nezhustne,nieze sa vam ta muka pripali o spodok ;-P Ale to skusene gazdinky aj tak vedia ;-P
  5. ..ak mame,tak môžme pridať čerstvé lístky mäty :-) polievku to osvieži a aj pekne ukaze ;-P
  6. Po 15tich minutach,dame do nej už náš uvareny bulgur a spolu este 2-3 minutky nechame prevriet :-) Ak treba dochutime solou a ak nebol jogurt dost kysly,tak pridame par kvapiek citronu kedze polievka ma byt kyslovkava :-) Nebojte sa nezrazi sa vam na tvaroh ;-P
  7. Polievka je taka kremova,naozaj velmi chutna,taka "osviežujuca" ;-P a kto chce si moze aj do svojho taniera este pridat zopar listkou mäty ;-) Velmi dobre sa hodi k böreku,alebo aj k Lahmacunu ;-) ..ale aj k pagáčikom,alebo posúchu :-P Dobru chut..