Whisky flambovaná foie gras s toastom
Autor receptu: redakcia
Názov "whisky" pochádza zo starého galského slova uisge, čo je skrátená verzia uisge betha a znamená
živá voda. Vyskúšajte moderný recept s whisky od šéfkuchára Petra Kulčára z bratislavskej reštaurácie Upside Down v Bratislave.
4 porcie |
10 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Na rozpálenú panvicu bez tuku položíme okorenené a osolené asi centimentrové plátky pečene. Prudko opečieme z každej strany asi tri minúty. Vyberieme a dáme bokom. Vytlačíme šťavu z pomaranča a citróna na panvicu, pridáme kávovú lyžičku medu, jadierka z vanilkového struku, zvyšok struku, čili papričku pokrájanú na prúžky bez jadierok (podľa chuti), pár pásikov z jablka a kúsok masla na zjemnenie.
- Zredukujeme na polovicu a pridáme pečeň, ktorú v šťave povaríme asi ešte 3 - 4 minúty. Nakoniec do omáčky prilejeme whisky. Panvicu nahneme nad plameň, až kým nechytíme oheň a pečeň flambujeme. Naaranžujeme na tanier a prelejeme zvyškom šťavy.
- Náš tip: V tomto recepte možno husaciu pečeň nahradiť aj kuracími pečienkami. Treba ich však povariť o niečo dlhšie, aby boli jemné.