Whisky flambovaná foie gras s toastom

Autor receptu: redakcia

Názov "whisky" pochádza zo starého galského slova uisge, čo je skrátená verzia uisge betha a znamená živá voda. Vyskúšajte moderný recept s whisky od šéfkuchára Petra Kulčára z bratislavskej reštaurácie Upside Down v Bratislave.

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na rozpálenú panvicu bez tuku položíme okorenené a osolené asi centimentrové plátky pečene. Prudko opečieme z každej strany asi tri minúty. Vyberieme a dáme bokom. Vytlačíme šťavu z pomaranča a citróna na panvicu, pridáme kávovú lyžičku medu, jadierka z vanilkového struku, zvyšok struku, čili papričku pokrájanú na prúžky bez jadierok (podľa chuti), pár pásikov z jablka a kúsok masla na zjemnenie.
  2. Zredukujeme na polovicu a pridáme pečeň, ktorú v šťave povaríme asi ešte 3 - 4 minúty. Nakoniec do omáčky prilejeme whisky. Panvicu nahneme nad plameň, až kým nechytíme oheň a pečeň flambujeme. Naaranžujeme na tanier a prelejeme zvyškom šťavy.
  3. Náš tip: V tomto recepte možno husaciu pečeň nahradiť aj kuracími pečienkami. Treba ich však povariť o niečo dlhšie, aby boli jemné.