Zapekaný chlieb
Welsh - ultrarýchly recept na chuťovku z piva a čedaru zo severu Francúzska
Autor receptu: eliniatko
Poznáš Welsh? Jasné, že je to anglické prídavné meno pre obyvateľa britského Wales-u, ale vedeli ste, že je to aj tradičný recept na severofrancúzsku rýchlu chuťovku z piva? Invázia severného Francúzska v 16. storočí priniesla nepokoje, ale po
ukončení bojov "Angličania odišli, no čedar v krajine ostal" (“Ils sont partis, le cheddar est resté”) A takýto malý zázrak sa tam dodnes servíruje doma, ale aj v pivárňach a bistrách. Super napr. aj ku Dňu otcov!
1-2 porcia |
5-10 minút príprava |
5-8 minút na 225 °C |
Postup
- Nachystaj všetky suroviny - chlebík, na kocky nakrájaný syr čedar (cheddar), horčicu, 2-3 plátky obľúbenej šunky a fľašku/plechovku pivka. Z pivka odlej poldecák, zvyšok odlož na servírovanie - ako nápoj ide k Welsh-u výborne.
- V toastovači - alebo na panvici - opeč chlieb. Najčastejšie sa používa toastový, u nás používame chlebík bezlepkový, doma upečený. Zozlatnuté plátky vlož do (menšej) zapekacej misy a polož na ne plátky šunky.
- Približne pol deci piva - môže byť aj tmavé (ak použiješ viac syra, použi kľudne aj deci pivečka) zohrej v kastróliku. Primiešaj postupne nakrájaný čedar (čím kvalitnejší, tým lepší Welsh samozrejme bude) a pri varení miešaj, nech sa rovnomerne rozpustí a nezhrčí sa. Pridaj lyžicu (klasickej) horčice. Zmes vylej do zapekacej misky, aby čo najviac pokryla chlebík.
- Naplnenú zapekaciu misu daj do vyhriatej rúry na prudko na grilovací (zhora pečúci) program. Piecť treba len pár minút, kým vrch neozlatne.
- Hotovo! Môžeš podávať len tak; v bistrách ale bývajú aj variácie s hore položeným volským okom, hranolkami k tomu, prípadne môžeš pridať aj zdravší šalát. Nutnosťou je podávať k tomu zvyšné pivko ;-) Dobrú chuť (nielen) našim taťuldom!