Zapekaný chlieb

Welsh - ultrarýchly recept na chuťovku z piva a čedaru zo severu Francúzska

Autor receptu: eliniatko

Poznáš Welsh? Jasné, že je to anglické prídavné meno pre obyvateľa britského Wales-u, ale vedeli ste, že je to aj tradičný recept na severofrancúzsku rýchlu chuťovku z piva? Invázia severného Francúzska v 16. storočí priniesla nepokoje, ale po ukončení bojov "Angličania odišli, no čedar v krajine ostal" (“Ils sont partis, le cheddar est resté”) A takýto malý zázrak sa tam dodnes servíruje doma, ale aj v pivárňach a bistrách. Super napr. aj ku Dňu otcov!

1-2
porcia
5-10 minút
príprava
5-8 minút
na 225 °C

Suroviny

Postup

  1. Nachystaj všetky suroviny - chlebík, na kocky nakrájaný syr čedar (cheddar), horčicu, 2-3 plátky obľúbenej šunky a fľašku/plechovku pivka. Z pivka odlej poldecák, zvyšok odlož na servírovanie - ako nápoj ide k Welsh-u výborne.
  2. V toastovači - alebo na panvici - opeč chlieb. Najčastejšie sa používa toastový, u nás používame chlebík bezlepkový, doma upečený. Zozlatnuté plátky vlož do (menšej) zapekacej misy a polož na ne plátky šunky.
  3. Približne pol deci piva - môže byť aj tmavé (ak použiješ viac syra, použi kľudne aj deci pivečka) zohrej v kastróliku. Primiešaj postupne nakrájaný čedar (čím kvalitnejší, tým lepší Welsh samozrejme bude) a pri varení miešaj, nech sa rovnomerne rozpustí a nezhrčí sa. Pridaj lyžicu (klasickej) horčice. Zmes vylej do zapekacej misky, aby čo najviac pokryla chlebík.
  4. Naplnenú zapekaciu misu daj do vyhriatej rúry na prudko na grilovací (zhora pečúci) program. Piecť treba len pár minút, kým vrch neozlatne.
  5. Hotovo! Môžeš podávať len tak; v bistrách ale bývajú aj variácie s hore položeným volským okom, hranolkami k tomu, prípadne môžeš pridať aj zdravší šalát. Nutnosťou je podávať k tomu zvyšné pivko ;-) Dobrú chuť (nielen) našim taťuldom!