Vývar so zeleninovo-pečeňovými guľôčkami

Autor receptu: redakcia

4
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Vývar: Deň vopred si pripravíme zeleninu, ktorú očistíme a dáme do studenej vody, pridáme teľacie kosti a pochutiny, stopky z vňate, dáme na hodinu prevrieť na sporák a na najmenšom plameni varíme celú noc.
  2. Na druhý deň vývar scedíme, zeleninu odložíme nabok a necháme vychladnúť, časť petržlenu a mrkvy nakrájame na pásiky, zvyšok nakrájame na malé kocky a použijeme do žemľových guľôčok. Scedený vývar môžeme podľa potreby dochutiť soľou.
  3. Žemľové guľôčky: Do hrnca dáme zovrieť osolenú vodu, pečivo nakrájame na malé kocky, v miske premiešame s pochutinami, vajíčkom a nasekanou vňaťou, pridáme nasekanú zeleninu z vývaru, ak je zmes suchá, pridáme vývar.
  4. Zo zmesi vytvarujeme cesto a z neho guľôčky, ktoré plníme umytou a očistenou pečeňou a varíme vo vriacej vode asi 25 minút. Do taniera dáme pripravenú zeleninu, žemľové guľôčky a zalejeme vývarom, ozdobíme vňaťou.