Vyprážaný syr bez obaľovania (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Máme veľmi radi syrové večere, najmä vyprážaný syr. Večne diskutovanou témou je ako ho pripraviť tak, aby nevytiekol. Pred mnohými rokmi bol takýto recept vo variacej relácii na tv markíza, ktorú moderoval český herec Petr Novotný. Od tej doby ho robím tak isto, len som pridala aj pár vlastných skúseností a určite nevytečie. Včera sme mali na večeru, ponúkam recept aj Vám.

2
porcie
70 minút
príprava
8 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si potrebné suroviny.
  2. Nastrúhala som syr na jemnom strúhadle.
  3. Do misy som pridala k nastrúhanému jedno vajce, patria dve, ale ja som mala dva bielky, čo mi zostali z iného varenia, tak som pridala tie miesto dalšieho vajíčka.
  4. Pomocou vidličky som celé zmiešala. Soľ som nepridávala, syr je slaný dosť.
  5. Prisypala som strúhanku, ktorou som zmes...
  6. ...zahustila do kompaktnej, ale tvarovateľnej hmoty a odložila som ju odpočívať na hodinu do chladničky, aby strúhanka pekne nabobtnala.
  7. Medzitým som očistila zemiačiky, ktoré som nechala vo vode hodinu odpočívať, aby sa z nich vyplavil nadbytočný škrob. Potom sa pri pečení neprichytia.
  8. Po hodinke som vybrala syrovú zmes z chladničky, vlhkými rukami som vytvarovala guľu, ktorú som sploštila dlaňou na placku požadovanej hrúbky. Pred vyprážaním som syr vložila na 15 minút do mrazničky, aby stuhol. Syrové placky trošku primrzli k tanieru, ale špachtľou sa dali ľahko odlepiť. Táto finta s mrazničkou , predtým pobytom v chladničke a samotná štruktúra syrovo-vaječnej zmesi zmiešanej so strúhankou zabezpečia, že syr nevytečie a neroztečie sa. Výhodou je aj to, že strúhanka neopadáva ako ked sa obaľuje syr v trojobale.
  9. Kým bol syr v mrazničke, scedila som zemiaky, vyutierala som ich v utierke do sucha, dala do pekáčika, pridala som maslo a upiekla som ich v trúbe na 220 stupňoch Celzia 20 minút. Takto pečené zemiačiky sú zvonka chrumkavé a zvnútra mäkkučké, sametové a šťavnaté.
  10. V panvici som rozpálila olej a syr som vyprážala po oboch stranách asi 4 minúty, kým nezískal peknú červeno-hnedú chrumkavú kôrku. Vyprážanie na rozpálenom oleji pomáha k rýchlemu vytvoreniu kôrky na povrchu, ktorá bráni vytečeniu syra. Asi po prvých 2 minútach vyprážania som stiahla plameň z maxima na polovicu, aby sa syr nespálil.
  11. Syr aj zemiaky boli naraz hotové, hned som naložila na tanier a servírovala. Tradične sa podáva k vyprážanému syru tatárska omáčka, ale my sme mali včera domácu čalamádu, inokedy podávam k vyprážanému syru aj uhorkový alebo miešaný zeleninový šalát. Vyskúšajte aj Vy, vrelo odporúčam! Je to rýchle, výborné, jednoduché a zaručene nevytečené. Dobrú chuť!