Vyprážaný patizón a žltá fazuľka struková

Autor receptu: dvorka

Leto plné zeleniny a ovocia mám najradšej. Mám záhradku kde si vypestujem po troške toho, čo máme doma jedávame. Dnes som zvolila zeleninový obed a aj keď som nevedela aké to všetko bude, vyšlo to. Patizón robím už roky, no fazuľku som urobila prvý krát a nesklamala.

3
porcie
30 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Odtrhla som si mladý patizón o priemere asi 12 cm. Doma som ho umyla, vykrojila stopku a miesto kde bol kvet. Nakrájala som na plátky asi 8 mm široké, okrájala šupku, posolila každý kúsok a položila na papierovú utierku. Fazuľky som umyla, odstrihla konce a nechala vysušiť.
  2. Pripravila som si na trojobal: múku, vajíčko so soľou a strúhanku. Patizóny som obaľovala najskôr vo vajíčku, potom v múke, zas vo vajíčku a nakoniec v strúhanke.
  3. Na panvici na troche oleja som pomaly vyprážala patizóny.
  4. Vypražené som ukladala na papierovú utierku. Olej som vyčistila od strúhanky.
  5. Do vajíčka čo mi ostalo som pridala múky toľko, aby som mala polotuhé cestíčko. Do neho som dala fazuľky, poriadne namočila a potom po jednom vyberala a dávala na panvicu.
  6. Vyzerajú ako malé krokodílky. Opražila som z jednej, potom z druhej strany na miernom plameni.
  7. Vybrala som z panvice na tanier s papierovou utierkou.
  8. Ako prílohu som robila zemiaky. Už dlhé roky zemiaky parím. Nové bez klíčkov poriadne vyumývam s kefkou, uložím na parák z tlakového hrnca, do hrnca nalejem pol hrnčeka teplej vody, vložím parák so zemiakmi, zavriem a zapnem plyn. Keď hrniec začne fufňať, plyn stíšim na minimum. Celé zemiaky potom parím 7 minút, ak mám nakrájané, len 5. Vypnem šporák a nechám dôjsť ešte 10 minút. (Niekto sa bojí tlakového hrnca, no ja som mala aj starý hliníkový kedysi, aj novší nerezový, teraz trošku novší nerezový a nikdy som nemala problém. Vždy treba pokličku poriadne vyumývať a aj rúrku kade ide vzduch a nemá sa prečo upchať. ) Zemiaky po 10-tich minútach vyberiem a v paráku ich nechám ochladiť.
  9. Zemiak nakrájam na plátky, netreba ani soliť lebo má v sebe soľ ktorá sa nevyplaví do vody. Plátky patizónov a fazuľky polejem bielym jogurtom s troškou soli.