Vyprážaný patizón a žltá fazuľka struková
Autor receptu: dvorka
Leto plné zeleniny a ovocia mám najradšej. Mám záhradku kde si vypestujem po troške toho, čo máme doma jedávame. Dnes som zvolila zeleninový obed a aj keď som nevedela aké to všetko bude, vyšlo to. Patizón robím už roky, no fazuľku som urobila prvý krát a nesklamala.
3 porcie |
30 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Odtrhla som si mladý patizón o priemere asi 12 cm. Doma som ho umyla, vykrojila stopku a miesto kde bol kvet. Nakrájala som na plátky asi 8 mm široké, okrájala šupku, posolila každý kúsok a položila na papierovú utierku. Fazuľky som umyla, odstrihla konce a nechala vysušiť.
- Pripravila som si na trojobal: múku, vajíčko so soľou a strúhanku. Patizóny som obaľovala najskôr vo vajíčku, potom v múke, zas vo vajíčku a nakoniec v strúhanke.
- Na panvici na troche oleja som pomaly vyprážala patizóny.
- Vypražené som ukladala na papierovú utierku. Olej som vyčistila od strúhanky.
- Do vajíčka čo mi ostalo som pridala múky toľko, aby som mala polotuhé cestíčko. Do neho som dala fazuľky, poriadne namočila a potom po jednom vyberala a dávala na panvicu.
- Vyzerajú ako malé krokodílky. Opražila som z jednej, potom z druhej strany na miernom plameni.
- Vybrala som z panvice na tanier s papierovou utierkou.
- Ako prílohu som robila zemiaky.
Už dlhé roky zemiaky parím. Nové bez klíčkov poriadne vyumývam s kefkou, uložím na parák z tlakového hrnca, do hrnca nalejem pol hrnčeka teplej vody, vložím parák so zemiakmi, zavriem a zapnem plyn. Keď hrniec začne fufňať, plyn stíšim na minimum. Celé zemiaky potom parím 7 minút, ak mám nakrájané, len 5. Vypnem šporák a nechám dôjsť ešte 10 minút. (Niekto sa bojí tlakového hrnca, no ja som mala aj starý hliníkový kedysi, aj novší nerezový, teraz trošku novší nerezový a nikdy som nemala problém. Vždy treba pokličku poriadne vyumývať a aj rúrku kade ide vzduch a nemá sa prečo upchať. ) Zemiaky po 10-tich minútach vyberiem a v paráku ich nechám ochladiť.
- Zemiak nakrájam na plátky, netreba ani soliť lebo má v sebe soľ ktorá sa nevyplaví do vody. Plátky patizónov a fazuľky polejem bielym jogurtom s troškou soli.