Vyprážaný opitý kapor

Autor receptu: nyja

V našej rodine sú ryby veľmi obľúbené a kapra robievame aj v priebehu roka. Takže nám až tak výnimočne vianočný nepripadá. Asi v tomto robíme chybu. Ale nech, kapor za to stojí :)) aby bol častejšie na tanieri.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Filety uložíme do uzatvárateľnej nádoby, zalejeme vínom a uložíme do chladničky aspoň na 2 - 3 hodiny. Potom ich vyberieme a osušíme papierovou utierkou. Vajíčka rozklepneme do misky, osolíme a rozšľaháme. Filety osolíme, ak chceme, môžeme aj jemne pokvapkať citrónom, ponárame ich do vajec a vložíme do strúhanky. Strúhanku dobre k filetom pritlačíme. Hneď kladieme do rozpáleného oleja. (Olej musí byť poriadne horúci, lebo inak sa strúhanka napije oleja a jedlo bude mastné). Rybky vypražíme dozlatista.
  2. Vypražené filety vyberieme z oleja, necháme trocha odkvapkať a ihneď vložíme do vriacej vody, ktorú máme vedľa panvice už pripravenú. Ponorenie musí byť len krátke, cca 1 sekundu. Ihneď vyberieme a položíme do pekáča s roštom. Takto pripravené vypražené filety vložíme do vyhriatej rúry na 5 - 6 minút až pred podávaním. Jedlo bude vypražené, ale nebude vôbec mastné. (Túto fintu s vriacou vodou som odkukala od bývalej televíznej hlásateľky a je to perfektné).
  3. Ako príloha sú vhodné zemiaky na akýkoľvek spôsob. Ale na Vianoce samozrejme so zemiakovým šalátom :))