Vyprážaný camembert

Autor receptu: tassiedevil

Klasika, ktorá nikdy nesklame... pokiaľ nevytečie...Tento spôsob prípravy sa mi najviac osvedčil, bez ohľadu na to aký syr použijem na vyprážanie...doposiaľ nikdy nesklamal.. pre tých menej skúsených doporučujem skôr experimentovať len s tvrdými syrmi a ked si metodu osvojíte tak môžete skúšať aj tie mäkšie....

Postup

  1. Syr narežeme na plátky, najlepšie medzi 10 a 15 mm....
  2. Pripravíme si všetky suroviny na obaľovanie. Syr namočíme najskôr do mlieka, toto je dôležitý krok, aby syr navlhol, potom obalíme múkou, oprášime a namočíme do vajca a potom dôkladne obalíme strúhankou a dobre popritláčame strúhanku na syr a zbytok strúhanky otrasieme a obalený syr položíme na papierom vyloženú tácku, tak aby sa nám syr jeden druhého nedotýkal . Pokiaľ zbadáme, že syr nie je niekde úplne obalený v strúhanke, tak tú časť namočíme opäť do vajca a znovu do strúhanky. Celý proces robíme za pomoci vidličky, aby sme prstami syr nechytali, lebo sa nám suroviny lepia na prsty a tým poškodíme vlastne obal a tam nám potom syr vytečie, syr môžeme chytať prstami už len v poslednej fáze obaľovania, ked sa nám už strúhanka nalepila na vajce. Obalený syr vložíme na 15-20 min. do mrazničky... Vyprážame v teflonovej alebo keramickej panvici na horúcom oleji asi 175 stupňov C. 1-2 min. pokiaľ nám strúhanka nechytí peknú zlatistú farbu. Ked nám už spodok chytil farbu, potom syr opatrne otočíme. Pri vkladaní do oleja používame kuchynské kliešte, aby sme obal nepoškodili. Dôležité je tiež, aby sme mali v panvici hodne oleja, aby syr bol úplne ponorený v oleji. Nedávame veľa kusov naraz do panvice, lebo sa olej ochladí... ja dávam len po jednom... P.S. Používame len kvalitnú strúhanku, nie tú z gumených rožkov....