Vyprážané zemiakové kolieska zo zemiakov varených v šupke

Autor receptu: pusta

Zo zemiakového cesta sformujem valec, z ktorého robím kolieska na pomúčenej doske a vyprážam ich v horúcom oleji do červena. Vyprážané kolieska podávam ako prílohu k omáčkam, k špenátu, k mäsu na šťave, k polievkam alebo samostatne s pohárom mlieka. Je to chutná večera. Tiež ich možno rôzne plniť, napr. bryndzou, syrom, šunkou alebo rôzne okoreniť - napr. cesnakom, majoránkou, či inými bylinkami.

3-4
porcie
30 minút
príprava
15 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky som uvarila v šupke, asi 25-30 minút - sú uvarené, ak nožík do nich ľahko zapichneme. Nechala som ich vychladnúť a ošúpala som ich. Pripravila som si detskú krupicu, solamyl, vajce a...
  2. ...a múku. Zemiaky som vybrala približne rovnako veľké, aby sa uvarili naraz.
  3. Zemiaky som nastrúhala na jemno do misy.
  4. Do nastrúhaných zemiakov som pridala soľ, na 500 g zemiakov dávam 2 čajové lyžičky. Pridala som detskú krupicu - viaže nadbytočnú vlhkosť zo zemiakov, jedno vajce, solamyl - cesto potom tak nelepí a zahustila som múkou. Množstvo múky je závislé od kvality zemiakov.
  5. Zmes som rukami dôkladne spracovala na tuhšie cesto, vytvarovala som z neho valec a ihned som s ním dalej pracovala, lebo státím zemiakové cesto redne.
  6. Valec cesta som dala na pomúčenú dosku a nožom pokrájala cca na 2 cm hrubé plátky.
  7. Rukou som z plátov cesta vytvarovala kolieska, jemne som ich sploštila, obalila som ich ešte v múke a ihned...
  8. som ich vkladala do rozpáleného okeja a po oboch stranách som ich vypražila do červena.
  9. Vypražené zemiakové kolieska som vkladala do pekáčika vyloženého kuchynskou papierovou utierkou, aby sa odsal nadbytočný tuk. Podávala som dnes ako prílohu k polievke, tiež podávam ako prílohu k omáčkám, k špenátu, k mäsu na šťave, ale aj samostatne s pohárom mlieka alebo rôzne plnené a ochutené.