Vyprážané kysnuté vrkôčiky

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Do hrnčeka vsypeme trochu cukru, droždie, soľ, pol PL múky, zalejeme 50 ml mlieka a dobre rozmiešame. Na teplom mieste necháme vykysnúť kvások. V mise vymiešame zmäknuté maslo s cukrom do peny, postupne zašľaháme žĺtky, zvyšnú múku, kvások, pridáme mlieko a rum.
  2. Vypracujeme tuhšie hladké cesto, jeho povrch poprášime hrubou múkou, zakryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozkrájame na 12 dielov. Tie potom ešte rozdelíme na 2 kúsky, z ktorých vyvaľkáme valčeky a zapletáme ich spolu.
  3. Vrkoče necháme asi 3 minúty kysnúť na doske. Medzitým rozpálime olej a vrkôčiky postupne vyprážame z oboch strán dozlatista. Posypeme ich práškovým cukrom a pred podávaním ozdobíme lístkami mäty.