Vyprážané krevety - ebi fry

Autor receptu: 2010

Nie vsetko v japonskej kuchyni je zdrave, toto je menej zdravy, ale velmi popularny domaci recept na vyprazane krevety tzv. yoshoku styl = zapadne jedlo pojaponstene.

15 minút
príprava
15 minút
na 185 °C

Postup

  1. neviem preco ale japonska tradicia je vyprazat krevety rovne - vyrovnane.
    1- Velkym surovym krevetam, vyberieme crievko
    2- Na bruchu ich niekolko raz opatrne narezeme napriec - neprezeme...
    3- Vyrovname a mame krevety ako sa robia v japonsku
    4- Tu je detailnejsi navod
    http://www.justonecookbook.com/how_to/how-to-prepare-shrimp-for-shrimp-tempura-ebi-fry/
  2. Japonci radsej robia trojobal zo skrobu na miesto muky ze vraj to odstranuje rybinu? Takze nachystame si tri taniere skrob, vajicko rozslahane ( trosku vody pridane) a struhanka japonska panko ( je naozaj dobra ).
  3. Krevety obalujeme 2x ( skrob, vajicko, skrob, vajicko) az potom struhanka panko. Skrob ochutime sol, korenie. PS: takto obalene krevety sa daju zmrazit a pouzit neskor ja som mal od Vianoc v mrazaku, jedna vyhoda zmrazene sa daju dat rovno do rozpalenej fritezy.
  4. Ja som vyprazal vo friteze na rastlinnom oleji - bez chuti na 185 C do zlatista ta 3 minuty a dal na papierovu utierku vysusit. V azii vyprazaju na vyssej teplote a kratko.Co s tym dosiahnu ze vnutorna vlhkost suroviny ( kreviet) sa tlaci na povrch a brani oleju vniknut do vnutra. Vysledok je na sucho vyprazanie.
  5. K vyprazanym krevetam patri daaka dipping sauce -omacka na macanie . Ja som si vyrobil domacu verziu americkej klasiky 1000 ostrovov. Je to v podstate kecupovo - pikantna verzia tatarky.