Citrónové fánky

Vyprážané citrónové lístky (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

K nedeľnej kávičke.

56
porcií
90 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tu sú suroviny
  2. Trocha vlažnej vody odoberieme, pridáme cukor a droždie a dáme si urobiť kvások. Trvá to asi tak 15-20 minút. Múku si preosejeme, pridáme do nej citrónovú kôru, citrónovú šťavu, rum, žĺtky rozšľahané vo vlažnej vode, rozpustené maslo a kvások. Cesto dobre vypracujeme.
  3. Cesto je vypracované, dáme ho na teplé miesto na 60 minút nakysnúť.
  4. Keď máme cesto nakysnuté rozdelíme ho na 7 častí a vypracujeme bochníky, ktoré necháme ešte 10 minút nakysnúť.
  5. Každý bochník rozvaľkáme na menšie koliesko, priemer asi 20 cm.
  6. Radielkom rozkrájame na 8 trojuholníkov a do každého stredu trojuholníka ešte urobíme pásik.
  7. Každý trojuholník od špica prevlečieme.
  8. Dáme vypražiť z každej strany po 2-3 minútky do rozohriateho oleja.
  9. Povyberáme na papierovú utierku, aby stiekol olej a posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. Tu už sú vypražené a pocukrované všetky.
  10. No a hotovo.