Vynikajúce zdravé sušienky

Autor receptu: vrbovcjanka

Odchádzame do kúpelov a tak som chcela upiecť niečo lahké a chutné na cestu :-) Sušienky, alebo cookies mi prišli ako dobrá voľba :-) Keďže som sa nevedela rozhodnúť ktorý recept spraviť, vytvorila som si ho sama, inšpirovala som sa týmito receptami zo super stránky: http://www.fitnessguru.sk/recepty/kategoria/dezerty- mucniky/recept/cokoladovo-kokosove-cookies/, http://www.fitnessguru.sk/recepty/kategoria/dezerty-mucniky/recept/nepecene-ovseno- orechove-stvorceky-s-ovocim/.

24
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. V sekáčiku si na lepkavú "guču" nasekáme vykôstkované datle a na maslovitú hmotu oriešky. Vo väčšej miske zmiešame všetky sypké suroviny - múku, kokos, ovsené vločky, soľ, sódu bikarbónu a na kúsky posekanú horkú čokoládu. V hrnčeku si roztopíme med a kokosový olej a pridáme k sypkej zmesy. Následne i melasu, mlieko, vanilkový extrakt a vajce. Kto má záujem o veganskú verziu, použije mlieko rastlinné a miesto vajíčka napríklad rozpučený banán, ľanové alebo chia semiačka.
  2. Keď máme všetky suroviny v miske, ideme miešať - najlepšie všetko ručne stručne :-) Moc sa nenarobíme a vznikne cesto príjemnej konzistencie, dokonca (asi vďaka kokosovému oleju) nie je lepkavé.
  3. Vymastíme si plech olejom, alebo maslom, dáme predhriať rúru na 190 °C a z cesta gúľame guľôčky, ktoré v dlani trochu sploštíme. Jednou stranou ich jemne namočíme (neponoríme) do trstinového cukru a nepocukrovanou stranou položíme na plech. Pečieme 10 minút :-)