Banánová torta

Vynikajúca karamelovo-banánová torta s kakaovou mrveničkou

Autor receptu: razomzastolom

Karamelovo-banánová torta, ideálne riešenie pre akýkoľvek sviatok. Kakaový korpus s vlašskými orechmi, jemný karamelový krém, banány a chrumkavá mrvenička.

12
porcií
60 minút
príprava
10, 20, 15 minút
na 200, 175, 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Tortový korpus: Vaječné bielky vyšľahať mixérom so štipkou soli a cukrom do hustej peny. Postupne pridať roztopenú tmavú čokoládu, roztopené maslo, žĺtky a pokračovať v šľahaní. Pridať múku, prášok do pečiva, kakao, najemno nasekané vlašské orechy a dôkladne premiešať. Cesto preložiť do tortovej formy s priemerom 23 cm vystlanej papierom na pečenie. Piecť 10 minút pri 200 °C a ďalších 20 minút pri 175 °C. Nechať vychladnúť a korpus vybrať z formy.
  2. Mrvenička: Zmiešať všetky potrebné suroviny a urobiť mrveničku. Mrveničku nasypať na plech vystlaný papierom na pečenie a piecť 15 minút pri 180 °C.
  3. Krém: Želatínu zaliať vodou, rozmiešať a nechať cca 10-15 minút postáť, potom ju rozohriať v mikrovlnnej rúre (cca 30 sekúnd) do tekutého stavu. Postupne do kyslej smotany (smotana má byť izbovej teploty) pridať vanilkový cukor, uvarené kondenzované mlieko a zľahka vyšľahať mixérom. Pridať tekutú želatínu, polovicu upečenej mrveničky a dôkladne premiešať.
  4. Banány nakrájať pozdĺžne na dve polovice. Tortovú formu (s priemerom 23 cm) vystlať potravinovou fóliou. Tortový korpus vložiť do formy a navlhčiť kávou. Rozložiť banány reznou stranou na korpus a zaliať krémom. Tortu vložiť do chladničky na 12 hodín. Potom vybrať z formy a posypať zvyšnou mrveničkou.
  5. Dobrú chuť! ?
  6. Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/MJprLnE9R90