Banánová torta
Vynikajúca karamelovo-banánová torta s kakaovou mrveničkou
Autor receptu: razomzastolom
Karamelovo-banánová torta, ideálne riešenie pre akýkoľvek sviatok. Kakaový korpus s vlašskými orechmi, jemný karamelový
krém, banány a chrumkavá mrvenička.
12 porcií |
60 minút príprava |
10, 20, 15 minút na 200, 175, 180 °C |
Postup
- Tortový korpus: Vaječné bielky vyšľahať mixérom so štipkou soli a cukrom do hustej peny. Postupne pridať roztopenú tmavú čokoládu, roztopené maslo, žĺtky a pokračovať v šľahaní.
Pridať múku, prášok do pečiva, kakao, najemno nasekané vlašské orechy a dôkladne premiešať. Cesto preložiť do tortovej formy s priemerom 23 cm vystlanej papierom na pečenie. Piecť 10 minút pri 200 °C a ďalších 20 minút pri 175 °C. Nechať vychladnúť a korpus vybrať z formy.
- Mrvenička:
Zmiešať všetky potrebné suroviny a urobiť mrveničku. Mrveničku nasypať na plech vystlaný papierom na pečenie a piecť 15 minút pri 180 °C.
- Krém:
Želatínu zaliať vodou, rozmiešať a nechať cca 10-15 minút postáť, potom ju rozohriať v mikrovlnnej rúre (cca 30 sekúnd) do tekutého stavu.
Postupne do kyslej smotany (smotana má byť izbovej teploty) pridať vanilkový cukor, uvarené kondenzované mlieko a zľahka vyšľahať mixérom.
Pridať tekutú želatínu, polovicu upečenej mrveničky a dôkladne premiešať.
- Banány nakrájať pozdĺžne na dve polovice.
Tortovú formu (s priemerom 23 cm) vystlať potravinovou fóliou.
Tortový korpus vložiť do formy a navlhčiť kávou.
Rozložiť banány reznou stranou na korpus a zaliať krémom.
Tortu vložiť do chladničky na 12 hodín. Potom vybrať z formy a posypať zvyšnou mrveničkou.
- Dobrú chuť! ?
- Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/MJprLnE9R90