Slivkový koláč

Výborný slivkový koláč z jogurtového cesta (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Veľmi jednoduchý a rýchly nekysnutý koláč so slivkami a posýpkou. Vďaka jogurtu cesto je veľmi mäkké, nadýchané a šťavnaté.* Ovocie môžete použiť aj akékoľvek iné. Piekla som aj s marhuľami, ríbezľami, broskyňami. Môžete ho piecť s posýpkou alebo aj bez.

20
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo, jogurt a vajcia si pripravíme vopred, mali by mať izbovú teplotu. Zmäknuté maslo šľaháme s kryštálovým a vanilínovým cukrom asi 5-7 minút. Po jednom pridávame vajcia, za každým dobre prešľaháme. Potom pridáme jogurt, premiešame. Pridáme aj štipku soli.
  2. Múku zmiešame spolu s práškom do pečiva a sódou bikarbónou a postupne preosejeme a zamiešame priamo do cesta (asi na dvakrát). Vznikne mäkké hustejšie cesto.
  3. Formu na pečenie (u mňa klasická 30x40 cm) vymastíme maslom a vysypeme mukou alebo vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyložíme do formy a rovnomerne rozotrieme. Na vrch cesta poukladáme a zľahka pritlačíme rozpolené slivky, reznou stranou nahor.
  4. Pripravíme posýpku. Múku, cukor, škoricu a vanilínový cukor spolu premiešame, pridáme nakrájané maslo a prstami urobíme mrveničku. Mrveničkou posypeme vrch koláča a dáme piecť do rozohriatej rúry na 170 °C asi 40-45 minút.
  5. Po upečení necháme mierne vychladnúť a môžeme si pochutnávať. Dobrú chuť.
  6. Inak koláč je veľmi chutný aj s iným ovocím a nemusíte dávať ani posýpku, upečený potom stačí poprášiť práškovým cukrom. Ale posýpka má svoj šmrnc :) Tu je aj s ríbezľami.