Slivkový koláč
Výborný slivkový koláč z jogurtového cesta (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Veľmi jednoduchý a rýchly
nekysnutý koláč so slivkami a
posýpkou. Vďaka jogurtu cesto je
veľmi mäkké, nadýchané a
šťavnaté.*
Ovocie môžete použiť aj akékoľvek
iné. Piekla som aj s marhuľami,
ríbezľami, broskyňami. Môžete
ho piecť s posýpkou alebo aj bez.
20 porcií |
20 minút príprava |
45 minút na 170 °C |
Postup
- Maslo, jogurt a vajcia si pripravíme vopred, mali by mať izbovú teplotu.
Zmäknuté maslo šľaháme s kryštálovým a vanilínovým cukrom asi 5-7 minút. Po jednom pridávame vajcia, za každým dobre prešľaháme. Potom pridáme jogurt, premiešame. Pridáme aj štipku soli.
- Múku zmiešame spolu s práškom do pečiva a sódou bikarbónou a postupne preosejeme a zamiešame priamo do cesta (asi na dvakrát). Vznikne mäkké hustejšie cesto.
- Formu na pečenie (u mňa klasická 30x40 cm) vymastíme maslom a vysypeme mukou alebo vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyložíme do formy a rovnomerne rozotrieme. Na vrch cesta poukladáme a zľahka pritlačíme rozpolené slivky, reznou stranou nahor.
- Pripravíme posýpku. Múku, cukor, škoricu a vanilínový cukor spolu premiešame, pridáme nakrájané maslo a prstami urobíme mrveničku. Mrveničkou posypeme vrch koláča a dáme piecť do rozohriatej rúry na 170 °C asi 40-45 minút.
- Po upečení necháme mierne vychladnúť a môžeme si pochutnávať. Dobrú chuť.
- Inak koláč je veľmi chutný aj s iným ovocím a nemusíte dávať ani posýpku, upečený potom stačí poprášiť práškovým cukrom. Ale posýpka má svoj šmrnc :)
Tu je aj s ríbezľami.