Cesnakový chlieb
Výborný cesnakový trhací chlebík (fotorecept)
Autor receptu: svetliii
Miluješ cesnak tak ako ja? Tak práve pre teba je tento recept ako
stvorený, alebo ako rýchle pohostenie pre nečakanú návštevu.
Postup
- Ako prvé si urobíme z trocha vlažnej vody, cukru a droždia kvások. Necháme ho vykysnúť cca 5 minút. Vykysnutý pridáme do múky, s olejom, soľou a vodou. Pustíme robot a mixujeme na stredných otáčkach aspoň 5 minút. Ak nemáte robot, vymieste ručne. Cesto necháme prikryté kysnúť na teplom mieste cca 45 minút.
- Medzitým si pripravíme plnku a to tak, že do roztopeného masla pretlačíme cesnak, pridáme 1 ČL soli a prípadne kto chce pridá nejaké bylinky, napr. bazalku, pažítku, medvedí cesnak atď. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku (dajte viac múky, lebo sa vám prilepí ako mne). Cesto vyvaľkáme a potrieme pripravenou plnkou. Množstvo masla a cesnaku si prispôsobte prípadne uberte alebo zvýšte podľa vašej chuti, viacej maslom nič nepokazíte, chlebík bude nažitejší. Ďalej si cesto nakrájame na pásy.
- Pásy naukladáme na seba. To ešte celé nakrájame na kocky.
- Nakrájané kúsky cesta naukladáme do formy na pečenie na stojato a necháme ešte podkysnúť. Pečieme odokryté vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 55-60 minút.
- No a máme hotovo. Chlebík si jednoducho len trháme a papáme. Dobrú chuť.