Cesnakový chlieb

Výborný cesnakový trhací chlebík (fotorecept)

Autor receptu: svetliii

Miluješ cesnak tak ako ja? Tak práve pre teba je tento recept ako stvorený, alebo ako rýchle pohostenie pre nečakanú návštevu.

55-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si urobíme z trocha vlažnej vody, cukru a droždia kvások. Necháme ho vykysnúť cca 5 minút. Vykysnutý pridáme do múky, s olejom, soľou a vodou. Pustíme robot a mixujeme na stredných otáčkach aspoň 5 minút. Ak nemáte robot, vymieste ručne. Cesto necháme prikryté kysnúť na teplom mieste cca 45 minút.
  2. Medzitým si pripravíme plnku a to tak, že do roztopeného masla pretlačíme cesnak, pridáme 1 ČL soli a prípadne kto chce pridá nejaké bylinky, napr. bazalku, pažítku, medvedí cesnak atď. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku (dajte viac múky, lebo sa vám prilepí ako mne). Cesto vyvaľkáme a potrieme pripravenou plnkou. Množstvo masla a cesnaku si prispôsobte prípadne uberte alebo zvýšte podľa vašej chuti, viacej maslom nič nepokazíte, chlebík bude nažitejší. Ďalej si cesto nakrájame na pásy.
  3. Pásy naukladáme na seba. To ešte celé nakrájame na kocky.
  4. Nakrájané kúsky cesta naukladáme do formy na pečenie na stojato a necháme ešte podkysnúť. Pečieme odokryté vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 55-60 minút.
  5. No a máme hotovo. Chlebík si jednoducho len trháme a papáme. Dobrú chuť.