Výborné šišky (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Určite sa oplatí upiecť túto
jednoduchú dobrotu. Šišky sú
nadýchané, voňavé a prekvapia
chuťou.
22 ks porcií |
40-45 minút príprava |
3-4 minút tepelná úprava |
Postup
- Suroviny na cesto.
- Hladkú a polohrubú múku preosejeme, pridáme sušené droždie, vlažné mlieko, všetko premiešame. Pridáme preosiaty práškový a vanilínový cukor, soľ, rozpustené maslo a žĺtky (z bielkov budú pavlovky). Vymiesime hladké cesto, ktoré zakryjeme necháme na teplom mieste kysnúť.
- Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a pomocou formičky alebo pohárom vykrojíme šišky. Zakryjeme ich utierkou necháme 15 minút nakysnúť.
- Olej rozpálime. Na každej šiške prstom urobíme jamku, neurobíme dierku!!!! Vysmážame z oboch strán (najprv jamkou nadol) 3-4 minúty do zlatista. Upečené uložíme na papierovú utierku odkvapkať od oleja. Hotové posypeme práškovým a vanilínovým cukrom. Pred podávaním pridáme džem alebo lekvár. Dobrú chuť.
- Z bielkov, ktoré ostali... upečené Pavlovky.