Slané praclíky

Výborné praclíky (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

No a ďalší recept na slané praclíky, ktorý som musela vyskúšať a s ktorým sa chcem s Vami podeliť.

64
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny.
  2. Pripravíme si cesto nasledovne - mlieko trochu zohrejeme a asi 100 ml odlejeme a rozmiešame v ňom droždie. Múku preosejeme, dáme do nej soľ, a postrúhanú Heru, aby sa nám lepšie miesilo.
  3. Prilejeme mlieko, v ktorom sme rozmiešali droždie - droždie nedávame vzísť - rovno rozmiešané ho pridáme k múke.
  4. Prilejeme mlieko, ktoré nám ostalo.
  5. No a začneme miesiť. Zo začiatku sa Vám bude cesto lepiť na ruky ale mieste ďalej pokiaľ cesto nebude také elastické, teda bude sa pekne odliepať od nádoby, v ktorej miesite. Keď máme cesto vymiesené, preložíme ho na pracovnú dosku.
  6. Cesto rozdelíme na polovice. Jednu polovicu som si dala bokom.
  7. Teraz ideme cesto rozdeľovať. Prvýkrát na štyri časti.
  8. Ďalej rozdelíme každú časť ešte na štyri časti a teda budeme mať 16 častí.
  9. No ale v rozdeľovaní ešte pokračujeme ďalej, každú časť ešte rozdelíme na polovicu a celkom budeme mať 32 častí. Z každej časti ušúľame asi tak 35 cm šúľok ako vidíte na obrázku.
  10. Potom si šúľok takto prehneme.
  11. No a už len zložíme na praclík a poukladáme na plech na papier na pečenie.
  12. Žĺtok a mlieko si dobre vyšľaháme a potierame praclíky. Vložíme do rúry, ktorú sme si vyhriali na 200 stupňov a pečieme asi tak 20 minút. Ale radšej si sledujte keď už budú ružovieť ich vyberte. Pokiaľ sa nám praclíky pečú si urobíme polevu. Bielok vyšľaháme s vodou, pridáme soľ a múku. Poleva musí pekne tiecť, ak je príliš riedka, pridajte si ešte trochu múky, ak hustá, trochu vody. Ale ja som nemusela tak ako som napísala bola akurát. Do pevnejšieho sáčku si nalejem polevu v rohu trochu odstrihnem ale ozaj len trochu a polievam praclíky a dám znovu do rúry asi tak ešte na 5 minút.
  13. Tu sú už upečené a tak isto spracujte aj druhú polovicu cesta a spolu máme 64 praclíkov. Moje nie sú ešte až také pekné a časom asi budú krajšie.
  14. No tu sú všetky.
  15. A hotovo. Ešte na tom samotnom skladaní trochu pošpekulujem, aby tie konce tak netrčali uvidíme na budúce.