Výborné lievance z ovsených vločiek (fotorecept)

Autor receptu: 1000thwindow

V poslednom čase sa snažíme trochu dištancovať od múky a pšeničných potravín, tak skúšam kadejaké zdravšie verzie obľúbených jedál. Toto je rýchlovka, vhodná na olovrant, či raňajky, no nakoľko sú ovsené vločky a celkovo ovos sýtejší ako pšenica, nám vystačili aj ako druhé hlavné jedlo ku polievke..Ja som sa snažila spraviť ich najzdravšie ako mi ingrediencie dovolili, ale recept netreba brať doslovne (hnedý cukor kľudne vymeňte za biely, olivový olej za slnečnicový..) dolaďte si podľa chuti ;)

50
porcií

Postup

  1. VEČER VOPRED si pripravíme vločky (alebo aspoň 8h vopred) - Nasypeme vločky do misy a prilejeme časť mlieka, premiešame a znova zalejeme mliekom a pokračujeme až pokým mlieko nebude tesne nad hladinou vločiek. Môže sa stať, že to bude menej ako tých 800ml, môže sa stať, že viacej, v tom prípade dolejte mlieko, alebo to kľudne aj zrieďte s vodou. Nedá sa určiť presné množstvo, nakoľko každé vločky sú iné..Ja som robila z tých väčších, nie z jemných (ževraj jemné sú na to lepšie). Prikryjeme tanierom a necháme odpočívať.
  2. Cca po tých 8hodinách sa môžme dať do práce. Vzniknutú hmotu premiešame a prilejeme vodu na zrdiedenie, cca 200ml, záleží na každom s akou konzistenciou sa mu lepšie pracuje. (ja som dala 200ml vody a 100ml mlieka). Pridáme vajce a rozmixujeme, aspoň také 3minúty
  3. Vysadíme mixér a ochutíme si cesto - cukor, vanilkový cukor, (ak chcete, tak škoricu) a kypriaci prášok. Ochutnáme cesto..podľa mňa je sladké presne akurát, ak sa Vám zdá málo, tak pridajte cukor, ale myslite na to, že sa osladí ešte džemom a práškovým cukrom nakoniec
  4. Všetko spolu ešte raz rozmixujeme, ak sa hmota zdá hustá, prilejeme trocha vody. Ak je riedka - nevadí, pri vyprážaní sa pekne spojí :)
  5. Necháme spojiť chute aspoň na takých 10min, nech nám cesto trocha "podkysne"
  6. Vyprážame na lievancovej panvici, ja som polku na masle a polku na olivovom oleji. Na panvici ešte podrastú. Treba sa im venovať a mierny oheň kľudne stačí, lebo sa radi pripaľujú.. Natrieme džemom, marmeládou, tvarohom, nutelou, kto má čo rád ;) Ja som dávala domáci malinový džem, nutelu a medzi tvaroh. Posypala som grankom, práškovým cukrom a pofrkala čokoládou, zmizli do dvoch hodín :))) Dobrú chuť