Slaná torta

Výborná syrovo-šunková torta (fotorecept)

Autor receptu: janetinkaa

Manžel mal narodeniny a keďže ja na pečenie sladkých tôrt veľmi nie som, pozbierala som inšpirácie a vyskladala takúto slanú. Zjedli sme ju dvaja za 1 deň. Odvtedy ju robím aj namiesto chlebíkov pre návštevu. Vyskúšajte, budete milo prekvapení.

8
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Prichystáme si najprv 2 druhy nátierok, ktorými budeme natierať toustové chleby. 1. nátierka Nivová: Zmiešame Nivu, 1 nátierkové maslo, tatársku omáčku (5-7 ČL) a 1 strúčik cesnaku. Kto ju chce riedšiu, môže pridať aj trochu mlieka. 2. nátierka Papriková: Zmiešame paprikovú nátierku a nátierkové maslo.
  2. Pripravíme si nejakú podložku a na ňu položíme toustové chlebíky 2x2. Ja kupujem z coop jednoty a na túto tortu spotrebujem 2 balenia, čiže 20 kúskov chlebíka, keďže torta bude mať 5 vrstiev. Potrieme ich nivovou nátierkou a poukladáme kápiu. Na to vytlačíme trochu taveného syra, aby sa nám dobre prichytili ďalšie toustové chlebíky.
  3. Vrstvíme tousty, paprikovú nátierku, salámu a tavený syr v črievku. Nechajte si trochu syru aj nakoniec, keď budem priliepať plátky syra a ozdobné ruže zo salámy.
  4. Položíme na to tousty, nivovú nátierku, uhorky, tavený syr.
  5. Pokračujeme toustami, papriková nátierka, šunka, tavený syr.
  6. Navrch dáme poslednú vrstvu toustov a orežeme kraje, aby bola torta hladká a dobre sa lepil plátkový syr.
  7. Urobíme si poslednú nátierku, ktorou natrieme celú tortu zvrchu aj z bokov. Syrová nátierka: Zmiešame nátierkové maslo, 2 strúčiky cesnaku, 5-7 ČL tatárskej omáčky a nastrúhaný tvrdý syr najemno. Tortu natrieme.
  8. Teraz ideme ukladať plátky syra. Začneme rohmi a bokmi, potom položíme plátky aj navrch. Tam kde sa nám dotýkajú syry, zlepíme ich taveným syrom.
  9. A máme syrový poťah na torte, môžeme podľa ľubovôle zdobiť.
  10. Ja som použila cherry paradajky, olivy a salámovú ružu. Robí sa jednoducho - len prekrojíme koliesko salámy na polovicu, urobíme si ten striedok a dookola obtáčame tie polovice salámy.