Vtáčiky (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Tento recept som nasla v slovenskej knihe Slovensky rok. Knihu mi darovala kamaratka so strednej skoly pri mojej poslednej navsteve na Slovensku s pripomienkou, aby som nezabudla na pekne slovenske tradicie. Tieto vtaciky sa tradicne piekli na Kvetnu nedelu, na privitanie navratu vtakov do nasich slovenskych krajov.
16ks porcií |
15+60minkysnutie minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Z uvedenych prisad som si mixerom vymiesila cesto, ktore som nechala nakysnut.
- Po vykysnuti som si z cesta urobila hrubsi valcek, ktory som nakrajala na 16 kuskov. Tieto kusky som potom vysulala na tensie valceky dlzky 20cm.
- Z valcekov som uviazala uzly. Kratsi koniec som sformovala ako hlavicku so zobacikom. Ako oci som vlozila susene bazove bobulky. Druhy koniec som roztlacila a noznickami nastrihala do tvaru chvosta. Vtaciky som nechala nakysnut a potom som ich potrela rozslahanym vajcom.
- Piekla som ich vo vyhriatej rure 180C 25 minut.