Vtáčiky (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Tento recept som nasla v slovenskej knihe Slovensky rok. Knihu mi darovala kamaratka so strednej skoly pri mojej poslednej navsteve na Slovensku s pripomienkou, aby som nezabudla na pekne slovenske tradicie. Tieto vtaciky sa tradicne piekli na Kvetnu nedelu, na privitanie navratu vtakov do nasich slovenskych krajov.

16ks
porcií
15+60minkysnutie minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z uvedenych prisad som si mixerom vymiesila cesto, ktore som nechala nakysnut.
  2. Po vykysnuti som si z cesta urobila hrubsi valcek, ktory som nakrajala na 16 kuskov. Tieto kusky som potom vysulala na tensie valceky dlzky 20cm.
  3. Z valcekov som uviazala uzly. Kratsi koniec som sformovala ako hlavicku so zobacikom. Ako oci som vlozila susene bazove bobulky. Druhy koniec som roztlacila a noznickami nastrihala do tvaru chvosta. Vtaciky som nechala nakysnut a potom som ich potrela rozslahanym vajcom.
  4. Piekla som ich vo vyhriatej rure 180C 25 minut.