Vrtuľky s orechami a makom (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Stojí za vyskušanie toto kysnuté cesto.Kysnuté cesto,ktoré nehnetieme dlho.Cesto urobíme večer a do rána necháme v chlade.Koláčiky sú jemné a vzdušné.
15-20 minút príprava |
15 minút na 180-200 °C |
Postup
- Do väčšej misky si preosejeme múku a do menšej dáme mlieko,cukor,soľ,vanilkový cukor,vajcia a droždie.Droždie necháme rozpustiť a metličkou šľaháme.
- vyšľahané vlejeme do múky,zamiešame ,
- a pridáme roztopené maslo.
- Najlepšie je cesto rukou zmiesiť,tak2 minútky.Cesto je elastické nelepivé.
- Potom cesto zakryjeme,ja som použila misku kysku.Necháme asi 1 hodinu postať pri izbovej teplote a potom cesto odložíme do chladu. na 12 hodin.Ja som si zarobila večer a ráno som piekla.zatiaľ cesto pekne vykyslo,ale z misky mi neutekalo.Vrchnak síce bol asi 2 cm nadvihnutý.
- Vyložíme ho na dosku a rozdelíme na 4 častí.Ja som síce rozdelila na poly,ale pri plnení som ešte rozrezala.Cesto necháme pri izbovej teplote,kým si pripravíme plnky.
- Posekané orechy si opražíme,pridáme maslo,cukor,škoricu a troška mlieka,aby sa orechy dali rozotrieť.
- Makovú plnku si pripravíme tak,že si dáme mlieko s vvanilkovým ,kr. cukrom a cit. kôrou variť.ked vrie,tak zaparíme mak a hned do toho vlejeme puding rozmiešaný v troške mlieku.
- Potom cesto rozvaľkáme do obdlžníka ,rozotrieme plnku,
- preložíme 1/3 cesta s plnkou a potom druhu cez a
- troško zatlačíme a porežeme na pásky.každý pások 2 x zatočíme.
- poukladáme na plech a upečieme.
- upečené zľahka potrieme olejom.
- Tu som chcela ukázať ,že cesto je fajne nadýchané,vláčné a mäkučké.