Vrtuľky s orechami a makom (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Stojí za vyskušanie toto kysnuté cesto.Kysnuté cesto,ktoré nehnetieme dlho.Cesto urobíme večer a do rána necháme v chlade.Koláčiky sú jemné a vzdušné.

15-20 minút
príprava
15 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do väčšej misky si preosejeme múku a do menšej dáme mlieko,cukor,soľ,vanilkový cukor,vajcia a droždie.Droždie necháme rozpustiť a metličkou šľaháme.
  2. vyšľahané vlejeme do múky,zamiešame ,
  3. a pridáme roztopené maslo.
  4. Najlepšie je cesto rukou zmiesiť,tak2 minútky.Cesto je elastické nelepivé.
  5. Potom cesto zakryjeme,ja som použila misku kysku.Necháme asi 1 hodinu postať pri izbovej teplote a potom cesto odložíme do chladu. na 12 hodin.Ja som si zarobila večer a ráno som piekla.zatiaľ cesto pekne vykyslo,ale z misky mi neutekalo.Vrchnak síce bol asi 2 cm nadvihnutý.
  6. Vyložíme ho na dosku a rozdelíme na 4 častí.Ja som síce rozdelila na poly,ale pri plnení som ešte rozrezala.Cesto necháme pri izbovej teplote,kým si pripravíme plnky.
  7. Posekané orechy si opražíme,pridáme maslo,cukor,škoricu a troška mlieka,aby sa orechy dali rozotrieť.
  8. Makovú plnku si pripravíme tak,že si dáme mlieko s vvanilkovým ,kr. cukrom a cit. kôrou variť.ked vrie,tak zaparíme mak a hned do toho vlejeme puding rozmiešaný v troške mlieku.
  9. Potom cesto rozvaľkáme do obdlžníka ,rozotrieme plnku,
  10. preložíme 1/3 cesta s plnkou a potom druhu cez a
  11. troško zatlačíme a porežeme na pásky.každý pások 2 x zatočíme.
  12. poukladáme na plech a upečieme.
  13. upečené zľahka potrieme olejom.
  14. Tu som chcela ukázať ,že cesto je fajne nadýchané,vláčné a mäkučké.