Vrtuľky s cuketou, slaninkou a pecorinom

Autor receptu: bonvivanka

"Fusilli con zucchine e pancetta" je veľmi obľúbený domáci recept v Taliansku a aj v našej rodine. Tú správnu pikantnú chuť mu dodáva syr Pecorino (slaný vyzretý ovčí syr) a chili. Môžete ho podávať aj s parmezánom alebo kto má rád jemnejšiu chuť, kúskami čerstvého talianskeho tvarohu alebo strúhaného vyzretého tvarohu. Všetko nájdete v našich obchodných reťazcoch, dokonca aj struhaný slaný tvaroh. Cestoviny na obrázku sú takzvané deravé vrtulky - Fusilli bucati, moje najobľúbenejšie.

6
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Chudú neúdenú slaninku nakrájame na tenké pásiky alebo malé kocky. Cuketu umyjeme, zbavíme koncov a pokrájame na tenké kolieska alebo malé kúsky podľa chuti. Na panvicu dáme rozohriať olivový olej, na oleji osmažíme slaninku a chili (môže byť mleté alebo čerstvé). Keď je slaninka trochu chrumkavá, pridáme nakrájanú cuketu, prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme čiernym mletým korením a necháme cuketu trochu zmäknúť. Podlejeme bielym vínom a necháme podusiť bez pokrievky. Občas premiešame. Cukety musia byť mäkké a tekutiny zo zmesi odparené. Môžete zmes na koniec aj trochu opiecť.
  2. Cestoviny uvaríme v osolenej vode, scedíme, ale neoplachujeme studenou vodou. Hneď zmiešame s horúcou cuketovou zmesou. Servírujeme bohato posypané syrom Pecorino. Cestoviny sa nikdy neoplachujú studenou vodou, iba ak by sme ich chceli uchovať v chladničke na druhý deň
  3. Taliani neobľubujú výraznú chuť cesnaku a cibule, preto pri príprave každej omáčky, opečú na oleji celý strúčik cesnaku a keď pustí arómu do horúceho oleja, vyberú ho. Takže pravému talianovi výrazné cesnakové jedlá neponúkajte :D.