Slivkový koláč
Voňavý slivkový kysnutý koláč (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Obľúbený kysnutý koláč, vždy ho pečiem počas slivkovej sezóny. Cesto je veľmi mäkké, nadýchané, šťavnaté slivky a voňavá
posýpka navrchu.* Určite podobných receptov na Vareche je veľa ale pridávam aj ja svoj, možnože niekomu príde vhod.
12-16 porcií |
60 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Droždie rozmrvíme, zasypeme cukrom, premiešame vareškou a necháme chvíľu postať pokiaľ sa nerozpustia.
- Pridáme vlažne mlieko, vajcia rozmiešané so soľou a vanilkovým cukrom, rozpustené vlažné maslo, preosiatu hladkú múku, pripadne aj citrónovú kôru a všetko spolu miesime mixérom alebo miesičom na cesto asi 5-7 minút.
Potom pridáme hrubú muku a miesime miesičom do hladka ešte asi 5 minút. Vznikne mäkké hladké cesto.
- Cesto preložíme do olejom vymastenej misy, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť asi 40 minút.
- Vykysnuté cesto vyložíme na vymastený plech (30x40 cm), roztlačíme ho naolejovanými rukami (cesto sa trochu lepí), prikryjeme utierkou a necháme ešte kysnúť 20-30 minút.
- Medzitým rozpolíme a odkôstkujeme slivky. Urobíme aj posýpku: hrubú múku zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a mletou škoricou, pridáme studené nakrájané maslo a prstami rozmrvíme zmes na mrveničku (ak posýpku nepoužijeme ihneď, je lepšie ju odložiť do chladničky, aby maslo príliš nezmäklo).
- Na vykysnuté cesto poukladáme slivky reznou stranou nahor a posypeme posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C 40-45 minút.
- Po upečení prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme mierne vychladnúť.
- Výborný je teplý aj studený. Je rovnako mäkký aj na ďalší deň. Dobrú chuť.