Voňavučký orechový pletenec
Autor receptu: glosterka
Nádherne voňavá a sladučká orechová dobrota.
20-30 porcií |
100 minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Zo surovín vypracujeme hladké cesto a necháme ho hodinu kysnúť. Ja som dala suroviny do pekárničky na chleba - kockový cukor som nechala rozpustiť v mlieku, pridala som ostatné suroviny a ostatné za mňa už spravila teta pekárnička - moja pomocníčka :-).
- Kým sa mi robilo cesto, pripravila som si plnku: cukor, vanilkový cukor, med, citrónovú šťavu, škoricu a mlieko som chvíľu povarila, pridala som orechy, premiešala som a nechala vychladnúť.
- Vykysnuté cesto na silikónovej podložke vyvaľkáme na plát, potrieme plnkou a zvinieme do závinu. Závin rozrežeme na dve časti a spletieme do vrkoča. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme do zlatohneda. Prajem vám dobrú chuť!
- Tip pre bezmliečnych: Cesto môžme pripraviť z nemliečneho tuku: Palmarín, Palmela, Lando alebo Promienna. Plnku môžme pripraviť: z vody alebo z rastlinného mlieka. :-) ;-)
- Obmena: Podobne si môžme pripraviť makový alebo jablkový pletenec.