Voňavé tuzemské cestoviny

Autor receptu: julica

Nikde inde som toto jedlo nejedla ani nevidela, dokonca ani ujo Google ho nepozná - len u priateľovho otca. Varecháčky, varecháci, otvárajte okná, vôňou vám zamorí kuchyňu i celý byt.

30 minút
príprava

Postup

  1. Surovín dnes opäť nebude veľa, nebude ani problém s ich zháňaním, toto jedlo si jednoducho môžete pripraviť takmer za každých okolností a ešte ušetríte na darčeky :).
  2. Zeleninu si nakrájame. Kdesi som voľakedy začula, že podľa zásad makrobiotiky by sa zelenina mala krájať približne na ten tvar, aký je jej prirodzený vcelku. Makrobiotiky sa síce nedržím, ale akosi mi to ostalo v hlave a na tanieri to koniec-koncov vyzerá dobre.
  3. Do hlbšej panvice dáme olej, vložíme pokrájanú zeleninu, pridáme korenie a na pomerne prudkom plameni opekáme.
  4. Opekáme, opekáme, nevadí nám, ak zelenina trošku zhnedne. Mrkva krásne skaramelizuje a vtedy prisypeme slnečnicové semiačka. Ešte trochu opečieme, posolíme - možno trošku viac, ako sme zvyknutí, ale v tomto jedle je všetko zdravé, takže to neprekáža. Získa to krásne plnú chuť, budete prekvapení.
  5. Jedlo je už takmer hotové, už len poriadne premiešať zeleninu s vopred uvarenými špagetami (nemali sme doma, tak som použila makaróny, špagety sú však lepšie, najmä ak uprednostníte tie z tvrdej pšenice pred vaječnými, čo sa ľahko rozvárajú). Komu sa žiada, primelie ešte trošku čierneho korenia. Vyskúšajte, táto plná chuť je fan-tas-tic-ká, jediné, čo vám môže prekážať, je vôňa zeleru na rukách.