Volské oko inak, alebo so srdiečkami nie iba na Valentína
Autor receptu: sracz
Valentín sa oslavuje, aspoň tu za oceánom, s veľkou pompou. Najviac si prídu na svoje obchodníci s tovarom všetkého druhu. Ale inak, cez rok, - cicho – ani muk – ani mäkké fň! A pritom dômyselné uvarenie a hlavne prestieranie, v duchu tajomstiev, krás a nehy lásky, nám poskytuje možnosti, šance a radosť z darovania i byť obdarovaným, 365 dní i nocí v roku. Naviac odprosenie, obdarovanie, prosba, obdiv, úcta, alebo iba tak, lebo ten druhý existuje vedľa nás, je vždy krajšie a je nafurt a prevždy!
2 porcie |
45´ minút príprava |
Postup
- z tvrdeného papiera (kartónu či papundekľa) som vystrihol srdiečko, ktorého veľkosť som prispôsobil šírke krajca chleba; nakrájal som jednotlivé krajce a ostrým nožom som kopíroval okraj srdiečka a zároveň ho, vykrojil; tak som si pripravil aj ďalšie.
- opiekol som ich v toastovači,
- pekne do „zlatohneda”.
- krajec chleba so srdiečkovým otvorom som uložil na panvicu vymastenú troškou olivového oleja a masla a do chlebíka rozbil čerstvé vajíčko a upiekol klasické volské oko, ktoré som na záver jemne osolil.
- jednotlivé „srdiečkové” hrianky som ešte za tepla pokryl plátkami čerstvého masla,
- „papundekľový muster” (kartónový tvar_vzor) som použil aj na vykrojenie srdiečok z plátkov pražskej šunky a
- na jednu hrianku uložil „srdiečkové volské oko”, na druhé „srdiečka” pražskej šunky a plátok čerstvej paradajky, taktiež v tvare srdiečka a dozdobil strúhaným tvrdým syrom (tentoraz som náhodou mal zmes rôznych druhov a farieb).
- svojho času som uverejnil svoj rcp na „Krupicovú buďu pre Čvorgľov” a naša priateľka na Vareche, milá a šikovná Ivosenka, uverejnila svoj rcp na „Volské oko na sladko”, tak som ho pripravil aj ja – velikánske ĎAKUJEM kamoška, zlatá si! Tak a takto to vyzeralo na dezertnom tanieriku:
- svojej polovičke som pripravil aj pre kolegyne do práce, nech puknú od závisti a nech majú čo vyčítať a vyhadzovať svojim manželom na oči (bars rad še robim pozorni a šikovni = ta co še zabijem kec som dobri!? Ta ňe!). To sa teraz vo mne zobudil škorpión!
- moje krajšie JA potrebuje aj tzv. „balanc”, tak dnes som jej naservíroval mäsovú nátierku takto (rcp čoskoro uverejním – sľubujem na svoju hriešnu dušu); niektorá z „Varešiek” v jeseni chcela vedieť, čo so zvyšným (he-he) mäsom z polievky a ja si za Božička neviem spomenúť ktorá. Ale možnosť je aj táto:
- no a aby stôl bol kompletne vybavený, tak som jej ovocie predložil takto: