Volské oko inak, alebo so srdiečkami nie iba na Valentína

Autor receptu: sracz

Valentín sa oslavuje, aspoň tu za oceánom, s veľkou pompou. Najviac si prídu na svoje obchodníci s tovarom všetkého druhu. Ale inak, cez rok, - cicho – ani muk – ani mäkké fň! A pritom dômyselné uvarenie a hlavne prestieranie, v duchu tajomstiev, krás a nehy lásky, nám poskytuje možnosti, šance a radosť z darovania i byť obdarovaným, 365 dní i nocí v roku. Naviac odprosenie, obdarovanie, prosba, obdiv, úcta, alebo iba tak, lebo ten druhý existuje vedľa nás, je vždy krajšie a je nafurt a prevždy!

2
porcie
45´ minút
príprava

Postup

  1. z tvrdeného papiera (kartónu či papundekľa) som vystrihol srdiečko, ktorého veľkosť som prispôsobil šírke krajca chleba; nakrájal som jednotlivé krajce a ostrým nožom som kopíroval okraj srdiečka a zároveň ho, vykrojil; tak som si pripravil aj ďalšie.
  2. opiekol som ich v toastovači,
  3. pekne do „zlatohneda”.
  4. krajec chleba so srdiečkovým otvorom som uložil na panvicu vymastenú troškou olivového oleja a masla a do chlebíka rozbil čerstvé vajíčko a upiekol klasické volské oko, ktoré som na záver jemne osolil.
  5. jednotlivé „srdiečkové” hrianky som ešte za tepla pokryl plátkami čerstvého masla,
  6. „papundekľový muster” (kartónový tvar_vzor) som použil aj na vykrojenie srdiečok z plátkov pražskej šunky a
  7. na jednu hrianku uložil „srdiečkové volské oko”, na druhé „srdiečka” pražskej šunky a plátok čerstvej paradajky, taktiež v tvare srdiečka a dozdobil strúhaným tvrdým syrom (tentoraz som náhodou mal zmes rôznych druhov a farieb).
  8. svojho času som uverejnil svoj rcp na „Krupicovú buďu pre Čvorgľov” a naša priateľka na Vareche, milá a šikovná Ivosenka, uverejnila svoj rcp na „Volské oko na sladko”, tak som ho pripravil aj ja – velikánske ĎAKUJEM kamoška, zlatá si! Tak a takto to vyzeralo na dezertnom tanieriku:
  9. svojej polovičke som pripravil aj pre kolegyne do práce, nech puknú od závisti a nech majú čo vyčítať a vyhadzovať svojim manželom na oči (bars rad še robim pozorni a šikovni = ta co še zabijem kec som dobri!? Ta ňe!). To sa teraz vo mne zobudil škorpión!
  10. moje krajšie JA potrebuje aj tzv. „balanc”, tak dnes som jej naservíroval mäsovú nátierku takto (rcp čoskoro uverejním – sľubujem na svoju hriešnu dušu); niektorá z „Varešiek” v jeseni chcela vedieť, čo so zvyšným (he-he) mäsom z polievky a ja si za Božička neviem spomenúť ktorá. Ale možnosť je aj táto:
  11. no a aby stôl bol kompletne vybavený, tak som jej ovocie predložil takto: