Vločkové drobné pečivo

Autor receptu: martamm

Tieto koláčiky som piekla deň pred Vianocami napriek tomu, že už som mala nejakých 10 druhov napečené, ale chcela som ešte niečo, čo môžem aj ja bez výčitiek svedomia maškrtiť. Pôvodne som nechcela upiecť takú megadávku, ale zarobila som si veľa základného cesta a bolo ho treba minúť.

120 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ovsenné vločky pomelieme /ja to robím v pohári na mixér/. Trstinový cukor, vanilku, celé vajcia a rastlinný tuk vyšľaháme ručným mixérom do peny. Postupne hnetačovými nástavcami pridávame múku, do ktorej sme rozmiešali prášok do pečiva a zlatý klas. Keď je cesto veľmi tuhé, prilejeme trocha mlieka, alebo vody. Hotové cesto dáme na hodinku do chladničky.
  2. Potom cesto rozdelíme na 5 častí. Do jednej pridáme pomleté hrozienka, do druhej pomleté slivky a mak, do tretej pomleté mandle s pomletými orechmi, do štvrtej kakao, do piatej opražený sezam, prípadne podľa vlastnej chuti iné ingrediencie.
  3. Potom rozvaľkáme medzi fóliami na 4-5 mm, zdobíme podľa vlastnej fantázie. 1. na tretinuu mandľovo-orechových som rozotrela lekvár pomiešaný s mletými orechmi a ozdobila polovicou orecha. 2. druhú tretinu mandľovo-orechových som potrela bielkom a "namočila" som ich do trstinového cukru - sú vynikajúce chrumkavé 3. tretiu tretinu mandľovo-orechových som potrela bielkom a "namočila" do sekaných orechov, zmiešaných s trstinovým cukrom- tiež sú vynikajúce chrumkavé 3. na makové som natrela lekvár a posypala sekanými orechami 4. sezamové som potrela bielkom a "namočila" do sezamu, alebo iba posypala sezamom. prípadne som vykrajovala ako linecké koláčiky a zlepila lekvárom podľa vlastného výberu. Stromčeky sú spodky makové, vrchy sezamové. ešte som použila plátky mandlí na ozdobu makoých rybičiek.
  4. Piekla som asi pri 180 st. 15 minút, treba odsledovať podľa svojej rúry