Hruškový koláč

Vláčny kefírový koláč s hruškami bez vajec

Autor receptu: oregano9

Koláčik je fantasticky vláčny, vlhký a mäkký. Koláč je vysoký, ak ho taký nechcete, uberte trošku zo sódy bikarbóny.* Je vhodný pre celú rodinu aj návštevu :-) Pôvodný recept som si našla v kuchárskej knihe, no cesto bolo moc hutné, tak som si ho upravila podľa seba a vyšiel perfektne. Nech sa i Vám taký skvelý podarí :)

Suroviny

Postup

  1. Spolu premiešame sypké suroviny: múku, cukor, kakao, sódu bikarbónu a škoricu. Pokiaľ nemáte radi škoricu, nepoužijete ju. Namiesto kakaa môžete použiť aj karob.
  2. K sypkým surovinám postupne primiešame kefír alebo acidko, jogurt, olej a vymiešame cesto. Pokiaľ by sa vám zdalo cesto veľmi husté alebo hutné, pokojne primiešajte mlieko podľa potreby.
  3. Pridáme ešte ošúpané a na hrubo nastrúhané hrušky.
  4. Pečieme vo veľkom plechu na 180 °C.
  5. Vychladnutý koláč potrieme džemom a opatrne vylejeme pripravenú čokoládovú polevu (ohrejeme smotanu na šľahanie a necháme v nej roztopiť čokoládu).
  6. Koláč odložíme stuhnúť do chladničky a potom nakrájame. Môžeme ponúkať aj so šľahačkou.