Vláčne prekladané pagáče s ľanovými semienkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Moji chlapi ma požiadali o pagáče pre návštevu, majú ich veľmi radi, spravila som tieto, použila som múku hladkú pšeničnú, hladkú špaldovú a grahamovú, vajcia, maslo, kyslú smotanu a droždie, obohatila som ich ľanovými semienkami, veľmi im chutili k vínku.

1 dávka pre viac osô
porcia
180 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som dala preosiatu hladkú pšeničnú múku, hladkú múku špaldovú T 630, hladkú grahamovú múku, soľ, premiešala som spolu, do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala som ho cukrom, zaliala vlažnou kyslou smotanou, pridala som ľanové semienka, nechala som na teple vykysnúť kvások - asi 20 minút,...
  2. ..ked kvások vykysol, pridala som vajcia, časť vlažného masla, ktoré som postupne pridávala na 3x, všetko som dôkladne miesila rukami, kým sa nespojilo v cesto, na povrchu sa nevytvorili veľké bubliny, cesto sa odlepovalo od rúk i od misy a vzniklo polomäkké lesklé hladké pružné cesto, vytvarovala som z cesta bochník, ktorý som prikryla čistou utierkou a nechala som ho kysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 2 hodiny.
  3. Vykysnuté cesto som dala na ľahko pomúčenú dosku, neprepracovaa som ho, rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 2 mm,...
  4. ...z dlhšej strany som preložila dolnú tretinu cesta do stredu, cez ktorú som preložila hornú tretinu cesta, potom som preložila tretinu cesta z ľava do prava a cez ňu zase tretinu cesta z prava do ľava, až bolo na sebe 9 vrstiev cesta, prikryla som ho utierkou a nechala som ho 20 minút odpočívať po každom prekladaní, celý postup som opakovala celkom 3x,
  5. ..po posledných 20 -tich minútach odpočívania som cesto rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1,5 cm, vôbec netreba podsypávať múkou, s cestom sa výborne pracuje,...
  6. ...formičku som vždy namočila do múky a povykrajovala som pagáčiky o priemere 4 cm,...
  7. ...na povrchu som spravila mriežku pocou mriežkovača, dá sa aj noýžom a protichodným krúživým pohybom čepele noža o pagáčiky z jednej strany a dlane z druhej strany som ich pekne zaguľatila,...
  8. ...poukladala na plechy, vystlané teflonovou foliou jeden, druhý pečiacim papierom, potrela som povrch pagáčikov rozšľahaným vajcom, nechala som ich na teple ešte 30 minút podkysnúť, mne vyšlo 55 kusov,ich množstvo záleží od veľkosti použitého vykrajovača, vložila som ich piecť do rúry...
  9. ...vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev, piekla som ich do ružova 25 minút, nechala som ich vychladnúť,...
  10. ...dala na podnos a podávali sa k dobrému kvalitému suchému vínečku ako malé pohostenie pri družnom priateľskom rozhovore.
  11. Tieto pagáčiky sú veľmi chutné, s ľahkou orieškovou príchuťou, doplnené ľanovými semienkami sú vláčne i na druhý deň, sú vhodné ako slaná chuťovka, ako pohostenie k vínečku, ako príloha k sýtym polievkam a aj samostatne.