Višňové varenie
Autor receptu: alena45
Varenie (tak sa to volá v Rusku) je tekutý džem asi konzistencie javorového sirupu s kúskami ovocia. Robí sa z drobného ovocia, často lesných jahôd a iných lesných plodov. Kedysi mi ho vozievala sestra a lyžičkou som si varenie dávala na maslovú hrianku alebo chlieb. Rusi si ho pridávajú do čaju, alebo ho pojedajú len tak ako sladkosť.
Postup
- Uvaríme sirup z vody a cukru.
- Do horúceho sirupu nasypeme vykôstkované višne, povaríme 2 minúty, snažíme sa pozbierať penu a odstavíme. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu, to trvá niekoľko hodín. Tento úkon s varením na 2 minúty opakujeme ešte najmenej dvakrát. Ak sirup nehustne, tak aj viackrát.
- Hustotu vyskúšame tak, že sirup kvapnutý na nechet nemá stekať.
- Horúci džem naplníme do fliaš a dáme do deky.