Vianočný zemiakový šalát zdravšie

Autor receptu: ckatka

Aký je váš pocit v žalúdku po štedrej večeri? My sme obvykle bývali prežratí, že sme sa ledva dokotúľali pod stromček. Tento rok sme to skúsili inak. OK, poviete si, rybu nemusíme vyprážať, ale piecť, polievku nezasmažíme múkou, ovocia môžeme menej druhov, ...ale čo so šalátom? Aby bol aj skvelý aj ľahší a aby sme sa naň tešili aj na Štefana? Skúste takto :) Chutí bombovo, na nerozoznanie od toho vlaňajšieho čisto majonézového, ak nie lepší. A po večeri zvládame aj Activity :)

15
porcií
120 minút
príprava

Postup

  1. Čo robí z majonézového šalátu nezdravé jedlo? Kombinácia tukov a sacharidov - hlavne teda veľa majonézy a veľa zemiakov. Skús ubrať zemiakov, pridať zeleniny a prerobiť majonézu na niečo zdravšie, rovnako chutné.
  2. Uvar hrniec zemiakov v šupke, hrniec oškrabanej mrkvy (nakrájať na väčšie kusy aby sa dobre pretláčali) a 10 vajec. Ja to robím deň vopred a nechám na balkóne chladiť (v zime). Pomer zemiakov:mrkvy asi 2:1, ale mrkvy môžeš dať ešte oveľa viac. Zemiaky a vajcia ošúp. Pretlač všetko na tom kovovom drôtenom pretláčači. Ak máš rád zeler (ja nemám), pridaj zeler, kaleráb, jablko, avokádo čo ti chutí a čo ti napadne. Áno, vajec je veľa, neboj sa, nabudúce ich mienim dať pokojne aj 15. Vajcia sú zdravé. Odkedy jem oveľa viac vajec a bielkovín celkovo a menej sacharidov, moja krv je v norme konečne. Aj cholesterol veru...
  3. Pokrájaj si kyslé uhorky, oceď konzervy hrachu a kukurice, pridaj k šalátu.
  4. Zálievku (alebo ako nazvať ten biely dressing...) si ja osobne rozmiešam vo väčšej mise a dochucujem v nej - nesolím ani nekorením zeleninu skôr, ale dochucovanie je čisto subjektívna záležitosť. Teraz som si uvedomila, že som nedala horčicu, ale nevadí, lebo bol fantastický. :)
  5. Čiže - v mise zmiešaj všetky biele ostatné suroviny a dochuť soľou a korením a šťavou aspoň z pol citróna. Uhorkovou vodou prosím nie, je tam cukor a bohvie čo ešte. Cottage cheese dávam ten veľký 450 g od Raja (neviem, či je to reklama, ale bohuziaľ, ostatné teskové, kauflandové a podobné napodobeniny majú veľa vody a chutia podľa mňa dosť plano...), jogurt origoš grécky, prosím ťa, radšej obyčajný smotanový, ako tie škrobom zahustené mliekové sajrajty, ...to fakt na Vianoce nechceš... 1 pohárik majonézy light, aby si nepovedal, že je príliš zdravý :) a aby to chytilo ten vianočný šalátový lesk a šmrnc. Všetko zmiešaj, premiešaj, ochuť, vylej na šalát, miešaj, ešte miešaj a potom koštuj a dosoľ a dokoreň a dokysli podľa vlastnej chuti. Mysli na to, že dozajtra sa ešte odleží a chute sa spoja. Bude ešte lepší.
  6. Keď ho na večeru skombinuješ s lososom jemne osoleným a poduseným na troške vody a s kvapkou citróna, prípadne pstruhom upečeným absolútne bez tuku nasucho na silikónovej podložke s citrónom a tymianom, tvoj žalúdok sa ti poďakuje ešte niekoľkokrát tento rok :) A zážitok z jedla bude ešte lepší ako majonézový šalát a vyprážaný tukom obrastený kapor.
  7. Ak máš rád, v ľubovoľnom kroku pridaj cibuľu. Ja nedávam, je mi z nej ťažko. Z tohto množstva výjde tak cca plus mínus 5 kg šalátu. 6 ľudia ho zjedli za dva dni. Dnes dorábam nový, aby bolo čo do práce vziať :) Do komentárov pokojne píšte, aký je ten váš Vianočný šalát, a či ste niekedy skúsili ho nejako odľahčiť. Na jednej strane, raz si "dopriať" môžme, ale kto o stravu dbá, tak špekuluje aj na sviatky. Dobrú chuť a všetko dobré