Vianočný závin od babičky (fotorecept)
Autor receptu: aljuschenocka
Prevonia Vám domov medom, škoricou, klinčekmi - a najkrajšie sviatky roka môžu prísť :)
8 porcií |
40 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Z múky, práškového cukru, vajec, medu, mletej škorice, nastrúhanej citrónovej kôry amletých klinčekov vypracujeme cesto a odložíme ho na chvíľu do chladničky.
- Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske (môžme ho pokojne rozvaľkať dosť natenko, pretože pri pečení trochu "vybehne").
- Rozvaľkané cesto potrieme slivkovým (alebo marhuľovým či ríbezľovým) lekvárom. Posypeme ho pokrájanými hrozienkami, pomletými orechmi a kakaom zmiešaným so škoricovým cukrom, navrch dáme ešte niekoľko plátkov masla. (Namiesto kakaa s cukrom a maslom môžte použiť aj nastrúhanú tmavú a bielu čokoládu).
- Cesto zvinieme do rolády. Potrieme ho rozšľahaným vajcom a preložíme na naolejovaný a pomúčený plech, príp. vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170°C, 20 - 25 minút.
- Upečený perníčkový závin pokrájame a ozdobíme podľa svojej fantázie :) Dobrú chuť a krásne sviatky!