Vianočný závin od babičky (fotorecept)

Autor receptu: aljuschenocka

Prevonia Vám domov medom, škoricou, klinčekmi - a najkrajšie sviatky roka môžu prísť :)

8
porcií
40 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z múky, práškového cukru, vajec, medu, mletej škorice, nastrúhanej citrónovej kôry amletých klinčekov vypracujeme cesto a odložíme ho na chvíľu do chladničky.
  2. Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske (môžme ho pokojne rozvaľkať dosť natenko, pretože pri pečení trochu "vybehne").
  3. Rozvaľkané cesto potrieme slivkovým (alebo marhuľovým či ríbezľovým) lekvárom. Posypeme ho pokrájanými hrozienkami, pomletými orechmi a kakaom zmiešaným so škoricovým cukrom, navrch dáme ešte niekoľko plátkov masla. (Namiesto kakaa s cukrom a maslom môžte použiť aj nastrúhanú tmavú a bielu čokoládu).
  4. Cesto zvinieme do rolády. Potrieme ho rozšľahaným vajcom a preložíme na naolejovaný a pomúčený plech, príp. vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170°C, 20 - 25 minút.
  5. Upečený perníčkový závin pokrájame a ozdobíme podľa svojej fantázie :) Dobrú chuť a krásne sviatky!