Vianočný veniec makový (fotorecept)

Autor receptu: danculka

Venček som robila z plundrového cesta,robievam ich s rôznou náplňou,vo sviatočné rána,vždy máme iný,makový,tvarohový,orechový,aj čokoládový...teraz z makovou náplňou...

40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Veniec som robila z plundrového cesta a to nasledovne,do múky primiešame všetky ingrediencie a vymiesime tuhšie cesto,až bude veľmi tuhé pridáme mlieko,až redšie,tak múku,záleží na veľkosti vajec...
  2. maslo zmiesime z múkou a vyformujeme tehličku a dáme do chladničky,kým cesto,ktoré sme miesili nepodkysne..asi 1 hod...
  3. hrozienka sme namočili do rumu
  4. z maku sme si pridaním cukru a mlieka urobili hustú plnku..
  5. keď cesto nakyslo tak sme ho vyvaľkali a z chladničky sme si vybrali odloženú tehličku a dali na cesto a zablili sme ju do cesta... ako obálku a prevaľkali sme ho.. zložili a nechali oddýchnuť15 min..
  6. ...potom sme znovu prevaľkali a znovu zložili a nechali ešte raz oddýchnuť..3x...
  7. potreťom raze,cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a naplníme makovou plnkou a hrozienkami v rume,tento obrázok som stratila,prepáčte...
  8. pekne zrolované naplnené cesto dáme na plech a stočíme do kruhu a zalepíme rozšlahaným vajíčkom,čo použijeme na potretie..
  9. celý do kola ponakrajujeme a potrieme vajíčkom a dáme piecť na 200 st 35-40 minút do zlata...
  10. Hotový odložíme vychladnúť,ku sviatočným raňajkám, ku dobrej kávičke,kakau,dobrú chuť...