Vianocný mandľový koláč (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Tradicny vianocny australsky hrozienkovy kolac. Pecie sa v roznych obmenach, ale nikde nechyba na vianocnom stole. Tieto kolace su castou vianocneho obeda tak, ako su vianocky alebo perniky na slovenskych stoloch.
6-8 porcií |
10 minút príprava |
120 minút na 150C °C |
Postup
- Hrozienkovu zmes si dame do mensej nadoby a zalejeme rumom. Prikryjeme a nechame napucat do druheho dna. Nadobu s hrozienkami obcas pretrasieme.
- Formu na pecenie velkosti 23/23cm, vylozime papierom na pecenie.
- Maslo s cukrom vyslahame do penista.
- Za staleho slahania pridame postupne vajicka a vanilkovy cukor.
- Do vyslahanej zmesi vysypeme hrozienka a spolu premiesame.
- Hladku muku, mandlovu muku, zazvor a sodu bikarbonu si premiesame v osobitnej miske.
- Pridame do maslovej hmoty a premiesame.
- Bielu cokoladu si nakrajame na mensie kusky a primiesame k ostanym surovinam.
- Cesto vylejeme do pripravenej formy. Na vrch ozdobne poukladame obielene mandle. Pecieme vo vyhriatej rure 150C 2 hodiny.
- Upeceny kolac polejeme zvysnym rumom. Prikryjeme alobalom a nechame vychladnut vo forme.
- Vychladnuty kolac vyberieme z formy. Ulozime do krabice a prikryjeme. Kolac je lepsi ked 1-2 tyzdne postoji.
- Kolac som prekrojila, aby bolo vidiet ako vyzera vo vnutri. Kolac sa podava s teplym alebo so studenym vanilkovym pudingom.