Vianocný mandľový koláč (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Tradicny vianocny australsky hrozienkovy kolac. Pecie sa v roznych obmenach, ale nikde nechyba na vianocnom stole. Tieto kolace su castou vianocneho obeda tak, ako su vianocky alebo perniky na slovenskych stoloch.

6-8
porcií
10 minút
príprava
120 minút
na 150C °C

Suroviny

Postup

  1. Hrozienkovu zmes si dame do mensej nadoby a zalejeme rumom. Prikryjeme a nechame napucat do druheho dna. Nadobu s hrozienkami obcas pretrasieme.
  2. Formu na pecenie velkosti 23/23cm, vylozime papierom na pecenie.
  3. Maslo s cukrom vyslahame do penista.
  4. Za staleho slahania pridame postupne vajicka a vanilkovy cukor.
  5. Do vyslahanej zmesi vysypeme hrozienka a spolu premiesame.
  6. Hladku muku, mandlovu muku, zazvor a sodu bikarbonu si premiesame v osobitnej miske.
  7. Pridame do maslovej hmoty a premiesame.
  8. Bielu cokoladu si nakrajame na mensie kusky a primiesame k ostanym surovinam.
  9. Cesto vylejeme do pripravenej formy. Na vrch ozdobne poukladame obielene mandle. Pecieme vo vyhriatej rure 150C 2 hodiny.
  10. Upeceny kolac polejeme zvysnym rumom. Prikryjeme alobalom a nechame vychladnut vo forme.
  11. Vychladnuty kolac vyberieme z formy. Ulozime do krabice a prikryjeme. Kolac je lepsi ked 1-2 tyzdne postoji.
  12. Kolac som prekrojila, aby bolo vidiet ako vyzera vo vnutri. Kolac sa podava s teplym alebo so studenym vanilkovym pudingom.