Vianočný džem s Amarettom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Minulý rok som tu zverejnila tento skvelý, úplne fantastický džem.Tento rok som uvažovala, ako by som zvýraznila chuť tých vynikajúcich surovín a teda som použila likér Amaretto...a to je teraz to pravé orechové...

80 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Vopred upozorňujem, že som robila z 2 dávok..preto sa bude zdať, že je tých surovín veľa..najprv som si ošúpala ananás a pokrájala na malé kocky..
  2. potom som ošúpala pomaranče...a z každého mesiačika som odstránila aj kožu..
  3. mandarinky tiež tak isto podobne...
  4. lieskové oriešky som nedrvila, ale nožom pokrájala na malé kúsky..
  5. Keď som mala všetko pripravené, vysypala som to do veľkej nádoby a pridala som cukor...miešala som, pokiaľ sa cukor neroztopil..
  6. a nechala som 24 hod. presladzovať..
  7. naliala do veľkej rajnice a začala variť...zo začiatku sa varí na silnom plameni, aby sa urýchlilo odparovanie...ale treba pri tom stáť a sem-tam pomiešať, aby neprihorel..
  8. džem sa varil 60min. urobila som skúšku na tanieriku a hned´ som začala plniť do pripravených poriadne umytých pohárov..keď začne džem hustnúť, vtedy pridávam Amerettový likér...ešte ho chvíľku varím, urobím skúšku na tanieriku a potom plním do pohárov..
  9. uvarený džem..
  10. naplnené zatvorené poháriky som ihneď otočila hore dnom..
  11. po 10 min. som ich vrátila do pôvodnej polohy a prikryla mokrou útierkou a nechala poriadne vychladnúť... prajem vám dobrú chuť...toto považujem ja a moja rodina za najluxusnejší džem..
  12. pridávam ešte jednu fotku...šupky z pomarančov, mandariniek a citrónov som nevyhodila...poriadne som ich vyprala vo viacerých vodách...denne budem meniť čistú vodu, zakaždým ich poriadne preperiem..nechám stáť vo vode 3 dni...potom ich pokrájam na malé kúsočky s budem z nich robiť kandizované citrónové a pomarončové šupky do vianočného pečiva..
  13. takto sú namočené šupky z pomarančov a citrónov..
  14. príprava džemu...ten najmenší pohárik medzi ostatnými 350ml. je pre susedkine dcérku Dorinku...vždy sa ma opýta..a.teta čo jobíš, vajíš jekváj? a dáš mi za lyžičku ochutnať..? dám ti Dorinka do takého malého pohárika ako si ty...))ten malý pohárik ja Dorinkin...)