Orechový koláč

Vianočný chlebík bez lepku

Autor receptu: novalim

Voňavé Vianoce si môžete aj „napiecť“. Vianočný chlebík bez lepku, ktorý vám práve prinášame v podobe receptu, sa výborne hodí na sviatočné raňajky. Povedali by ste, že pri jeho príprave použijete aj zemiak?

8-10
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. V šupke uvarené a vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemno. Maslo vyšľaháme so žĺtkami, s práškovým cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme nastrúhané zemiaky, mleté orechy, múku, čokoládu, nasekané orechy a dobre premiešame. Nakoniec jemne gumenou varechou zapracujeme vyšľahaný sneh z bielkov.
  2. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na chlebík (alebo srnčí chrbát) a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 °C na asi 45 minút.
  3. Poleva: Maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme kakao, cukor a mlieko a metličkou miešame až kým nevznikne hladká poleva. Odstavíme zo sporáka.
  4. Upečený a vychladnutý chlebík vyberieme z formy, potrieme lekvárom a polejeme čokoládovou polevou. Ozdobíme orechmi.