Orechový koláč
Vianočný chlebík bez lepku
Autor receptu: novalim
Voňavé Vianoce si môžete aj „napiecť“. Vianočný chlebík bez lepku, ktorý vám práve prinášame v podobe receptu, sa výborne
hodí na sviatočné raňajky. Povedali by ste, že pri jeho príprave použijete aj zemiak?
8-10 porcií |
30 minút príprava |
45 minút na 170 °C |
Postup
- V šupke uvarené a vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemno. Maslo vyšľaháme so žĺtkami, s práškovým cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme nastrúhané zemiaky, mleté orechy, múku, čokoládu, nasekané orechy a dobre premiešame. Nakoniec jemne gumenou varechou zapracujeme vyšľahaný sneh z bielkov.
- Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na chlebík (alebo srnčí chrbát) a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 °C na asi 45 minút.
- Poleva: Maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme kakao, cukor a mlieko a metličkou miešame až kým nevznikne hladká poleva. Odstavíme zo sporáka.
- Upečený a vychladnutý chlebík vyberieme z formy, potrieme lekvárom a polejeme čokoládovou polevou. Ozdobíme orechmi.