Vianočný cheesecake
Autor receptu: sandriw
Tematicky dokonalý vianočný dezertík. Tento super štýlový koláčik som objavila na
internete. Recept som si mierne upravila, no výsledok vyšiel nad moje očakávania :)
Pridávam možno trošku neskoro, no dokončila som ho len dnes, aby bol čerstvučký...
Viac na: https://www.facebook.com/whiskitmixit
20 porcií |
40 minút na 160 °C |
Postup
- V mixéri si nadrobno rozomelieme celé sušienky (aj s plnkou). V mikrovlnke si rozpustíme maslo, pridáme k sušienkam a vypracujeme. Zmes poriadne natlačíme na dno plechu s rozmermi cca 20x30 cm. Môžeme si pomôcť plochým spodkom pohára.
- Vo veľkej miske si mixérom vymiešame smotanový syr, kyslú smotanu a cukor. Pridáme vajcia a poriadne premiešame. Do menšej misky si nasypeme polámanú čokoládu a prilejeme šľahačku. V mikrovlnke si na nižšom stupni pomaly čokoládu rozpustíme. Priebežne premiešavame. Tekutú čokoládu primiešame do syrovej zmesi a nalejeme na sušienkový podklad.
- Pečieme vo vodnom kúpeli na 160 °C cca 40 minút (či je dostatočné prepečené zistíme pomocou špajdle), potom rúru vypneme a necháme ešte 15 minút dôjsť. Vyberieme a necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Vložíme do chladničky poriadne stuhnúť na minimálne 6 hodín.
- Keď je koláč dostatočne tuhý, nakrájame ho na štvorce. Šľahačku (min. 33%-nú, ja som v Bille našla 40%-nú) si vyšľaháme do tuha (ak chceme, tak môžeme v polke šľahania pridať trocha práškového cukru). Jahodám odrežeme spodky, aby mali kužeľový tvar. Na štvorec koláča zdobiacim vreckom nastriekame šľahačku, do stredu jemne vtlačíme jahodu a na šičku dáme ešte trocha šľahačky čím vytvoríme tvar mikulášskej čiapky.