Orechové sucháre

Vianočné orechové sucháre bez lepku

Autor receptu: novalim

Aj vy si radi namáčate sušienky do čaju či kávy? My to zbožňujeme, a preto sme si napiekli túto neodolateľnú náhradu za sušienky - orechové sucháre bez lepku.* Chrumkavé chlebíky s celými lieskovcami zdvihnú náladu aj v tom najhoršom počasí. S touto základnou verziou môžete experimentovať a pridať aj mandle alebo vlašské orechy. Fantázii sa medze nekladú, tak sa do toho s chuťou pustite.

15 ks
porcií
90 minút
príprava
40+30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielky s cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridávame vlažné rozpustené maslo, preosiatu múku a kypriaci prášok. Potom zľahka primiešame celé orechy aj so šupkou.
  2. Zmes vylejeme do formy na biskupský chlebík, ktorú sme si vymastili maslom a vysypali múkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C približne 40 minút. Chlebík je hotový, keď sa cesto nelepí na zapichnutú špajlu.
  3. Upečený ho vyberieme z rúry, necháme pár minút vychladnúť, ale ešte teplý ho vyberieme z formy. Zabalíme do alobalu, aby nestvrdol. Necháme ho odpočívať do druhého dňa.
  4. Na druhý deň chlebík nakrájame na plátky hrubé 1 cm, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme ich sušiť do rúry vyhriatej na 120 - 150 °C, trvá to približne 30 minút. Sucháre sú hotové, keď sú zvrchu tvrdé a upečené do chrumkava.