Vianočné medovníčky (fotorecept)
Autor receptu: emmatessdad
Tento rodinný recept je starý vyše 80 rokov. Strážim ho ako oko v hlave. Viem, že medovníkov je tu kopec ale z úcty k mojej nebohej starej mame mi nedá, aby jej medovníčky ostali v zabudnutí... Neviem prečo, ale pre mňa je pečenie medovníkov rituál. Nikdy na postupe nič nezmením. Aj to cesto odpočíva vždy hore na kredenci. Bojím sa to porušiť. Med otepľujem v kúpeli a koreniny drvím v medenom mažiari.
140 porcií |
120 minút príprava |
5-7 minút na 175 °C |
Postup
- Hladkú múku preosejeme. Pridáme do nej jedlú sódu a práškový cukor. Poriadne premiešame.
Ja to znova celé preosejem. Síce na to zneužívam deti ale veď aj oni jedia, nie?
- Med ohrejeme.
Neohrievame ho v mikrovlnke ale v teplom kúpeli. Takto:
- Múku zmiešanú s cukrom a jedlou sódou rozdelíme na dve polovice, jednu dáme bokom. Do druhej pridáme vajcia a med.
- Hviezdičkové korenie a klinčeky rozdrvíme v mažiari. Cesto začneme mixovať a pomaly pridávame rozdrvené koreniny a škoricu. Nakoniec zvyšok cesta (postupne). Je dôležité mixovať to najmenej 10 minút.
Medzi nami: o minútu viac a zhorel by mi mixér.
- Na noc necháme odležať prikryté utierkou hore na kuchynskej linke.
Na druhý deň zoberieme dosku, vysypeme múkou a vyvaľkáme cesto. Cesto sa nemá lepiť. Ja ho vyberám z misy lyžicou.
- Vyvaľkáme na 5 mm a vykrajujeme medovníčky.
- Mne vždy vychádza 7 plechov po 20 medovníkov.
Pred pečením potrieme vajíčkom. Pečieme cca 5 - 7 minút.
- Pozor na pečenie. Ak budú málo upečené tak sa budú lepiť, ak ich prepečiete tak budú tvrdé. Ak budete mať silno trúbu a budú tam krátko tak rýchlo napuchnú a zmenia tvar. Ak slabo tak budú bez farby a vyschnuté.
Niektoré ozdobujem orechom alebo mandľou, zvyšok ozdobujem tak "rozprávkovo", ale tento rok som piekla už dve dávky a ostali mi v dóze až dva medovníčky. To mi nechali deti na zdobenie???