Vianočné medovníčky (fotorecept)

Autor receptu: emmatessdad

Tento rodinný recept je starý vyše 80 rokov. Strážim ho ako oko v hlave. Viem, že medovníkov je tu kopec ale z úcty k mojej nebohej starej mame mi nedá, aby jej medovníčky ostali v zabudnutí... Neviem prečo, ale pre mňa je pečenie medovníkov rituál. Nikdy na postupe nič nezmením. Aj to cesto odpočíva vždy hore na kredenci. Bojím sa to porušiť. Med otepľujem v kúpeli a koreniny drvím v medenom mažiari.

140
porcií
120 minút
príprava
5-7 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Hladkú múku preosejeme. Pridáme do nej jedlú sódu a práškový cukor. Poriadne premiešame. Ja to znova celé preosejem. Síce na to zneužívam deti ale veď aj oni jedia, nie?
  2. Med ohrejeme. Neohrievame ho v mikrovlnke ale v teplom kúpeli. Takto:
  3. Múku zmiešanú s cukrom a jedlou sódou rozdelíme na dve polovice, jednu dáme bokom. Do druhej pridáme vajcia a med.
  4. Hviezdičkové korenie a klinčeky rozdrvíme v mažiari. Cesto začneme mixovať a pomaly pridávame rozdrvené koreniny a škoricu. Nakoniec zvyšok cesta (postupne). Je dôležité mixovať to najmenej 10 minút. Medzi nami: o minútu viac a zhorel by mi mixér.
  5. Na noc necháme odležať prikryté utierkou hore na kuchynskej linke. Na druhý deň zoberieme dosku, vysypeme múkou a vyvaľkáme cesto. Cesto sa nemá lepiť. Ja ho vyberám z misy lyžicou.
  6. Vyvaľkáme na 5 mm a vykrajujeme medovníčky.
  7. Mne vždy vychádza 7 plechov po 20 medovníkov. Pred pečením potrieme vajíčkom. Pečieme cca 5 - 7 minút.
  8. Pozor na pečenie. Ak budú málo upečené tak sa budú lepiť, ak ich prepečiete tak budú tvrdé. Ak budete mať silno trúbu a budú tam krátko tak rýchlo napuchnú a zmenia tvar. Ak slabo tak budú bez farby a vyschnuté. Niektoré ozdobujem orechom alebo mandľou, zvyšok ozdobujem tak "rozprávkovo", ale tento rok som piekla už dve dávky a ostali mi v dóze až dva medovníčky. To mi nechali deti na zdobenie???