Makové drobné pečivo
Vianočné makové koláčiky (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Mak v koláčoch a drobnom pečive je veľmi príjemnou surovinou. Tieto koláčiky robíme každoročne, tešia sa veľkej obľube. Sú nenáročné na prácu a chutné zároveň.
90 minút príprava |
15 minút na 170 °C |
Postup
- Všetky prísady na cesto spracujeme na hladkú masu.
- Cesto dáme do chladu na polhodinu. Môžeme si ho ale v pohode pripraviť aj deň vopred, zabaliť do fólie a dať do chladničky.
- Z cesta odoberáme malé kúsky, vytvarujeme guľky s priemerom 2-3 cm a ukladáme na plech vyložený papierom. Prstom hneď urobíme do guľôčok jamku.
- Pečieme na 170 °C 10-15 minút, podľa veľkosti guľôčok.
Necháme vychladnúť. Takto upečené pečivo môžeme urobiť aj 2 týždne vopred a v papierovej krabici ho skladovať v chlade.
- Jamky guľôčok plníme ríbezľovým lekvárom.
- Ozdobíme cukrovými ozdobami (hviezdičky, vločky...)