Vianočné kvietky (fotorecept)

Autor receptu: bambulkaaa

Troška neskoro no skôr som to sem dať nestihla no možno ešte niekoho inšpirujem :) Inšpiráciu som našla keď som si prezerala Vianočné pečivo na internete a chcem sa poďakovať aj ,,Cica2,, keď som si prezerala jej receptík čo tu má dúfam že nebude vadiť ak sem pridám aj svoje kvietky.

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín si na pracovnej doske vypracujeme cesto a dáme si ho na hodinu odpočinúť. Potom si ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na 2-3 mm hrúbku a vykrojíme si formičkou kvietky.
  2. Vykrojené kvietky si vložíme do stredného papierového košíčka na šuhajdy po obvode si kvietok rukami troška upravíme aby sme mali lupienky kvietka dohora a prstom si troška postláčame z vnútra dno kvietka aj pri lupienkoch (na obrázku ukazujem špáradlom). Dno kvietkov si môžete popichať vidličkou ja som nie, tak ich mám nadvihnuté a o to sa tam zmestí menej plnky no to nevadí lebo sladkého bude aj tak na stole dosť :) Keď máme kvietky hotové dáme si ich na plech a pečieme v rozohriatej rúre stiahneme stupne na polovicu a pečieme 20-25 minút. Treba to sledovať keď sa nám kvietky nadvihnú a od spodku majú zlatavú farbu máme ich hotové.
  3. Plnka: 3 celé vajcia, 5 pl kr.cukru a 1 vanilkový cukor si v nádobe vyštaháme. Preložíme si to do nádoby v ktorej si to budeme miešať nad parou. Miešame buď ručne alebo ručným mixérom ja som premiešavala mixérom.
  4. Pomedzi si urobíme karamel: v rajničke si z 5 pl kr.cukru upálime karamel (tmavší) ten si zalejeme 0,5 dl mlieka v ktorom sme si nechali rozpustit 1 pl masla alebo heru miešame až sa nám karamel rozpusti a odstavíme z ohňa a necháme troška vychladnúť potom to zamiešame do vajcovej zmesi nad parou, pridáme 1 kl kávy (ja som mala nescafe classic crema tak som si ju nemusela prvo rozpustiť v troške mlieka ale som ju nasypala priamo) a 1 kl medu poriadne premiešame. Keď nám zmes zhustne odstavíme a necháme poriadne vychladnúť aby sa nám pri zamiešaní s maslom plnka nezrazila.
  5. Maslo alebo heru maslovú si poriadne vamiešame s 1-2 pl pr.cukru a postupne primiešame vychladnutú vajcovú zmes a plnku máme hotovú. Pomer cukru si môžete upraviť podľa seba lebo niekto má rád sladšie a niekto menej sladké.
  6. Plnku si nanesieme z vnútra okolo lupienkov a v strede si necháme otvor. Takto naplnené kvietky si dáme na 10 minút do chladničky aby nám stuhla plnka. Urobíme si troška čokoládovej polevy a tú si budeme kl vlievať do otvorov ktoré sme si nechali a na koniec si urobíme namáčaním špáradka v poleve na plnke malé bodky okolo čokoládového stredu a máme hotovo. Ja viem troška babračka no čo by sme neurobili pre svojich milovaných :)
  7. Chcem Vám všetkým popriať šťastné a veselé Vianočné sviatky