Kapustnica, vyprážaná ryba a zemiakový šalát
Vianočná večera - kapustnica, vyprážaná ryba a zemiakový šalát
Autor receptu: emdy
"Vianoce Vám" - projekt, ktorý
vznikol vďaka ľuďom s dobrým
srdcom. Večera na Štedrý deň
pre osamelých seniorov a ľudí v
práci.
60 porcií |
180 minút príprava |
120 minút na 140 °C |
Postup
- Kapustnica: Na oleji v hrnci opražíme hríby, pridáme údenú krkovičku, klobásy a kosti. Zalejeme vodou a varíme kým mäso nezačne mäknúť.
- Mäso a klobásy vyberieme a nakrájame na kocky. Odoberieme si vývar a nakrájame kyslú kapustu na menšie kusy. Dochutíme korením rascou, bobkovým listom, pretlačeným cesnakom, paprikou. Varíme kým kapusta nezmäkne. Smotanu rozšľaháme vo vývare, pridáme do polievky a necháme zovrieť.
- Zemiakový šalát: Uvaríme zemiaky v šupke. V osolenej vode uvaríme hrášok a mrkvu, ktorú nakrájame na kocky. Očistíme cibuľu a s uhorkami nakrájame na drobné kúsky. Všetky suroviny zmiešame s majonézou a dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
- Vianočná ryba: Ryby osolíme (60 ks á 150 g). Rozmixujeme si vajcia a ryby postupne obaľujeme v múke a vajci.
- Nakoniec obalíme v strúhanke.
- Pomaly vyprážame na miernom ohni.
- Kým sa vypráža ryba, môžeme začať do kelímkov naberať kapustnicu.
- Nakrájame chlieb a naberieme ryby a zemiakový šalát. Ozdobíme citrónom.
- Pobalíme do termoboxov.
- A môžem vyraziť na rozvoz.
- Navštívil som 44 domácností. A bolo to pomerne náročné, nakoľko táto skupina ľudí žije v zložitých podmienkach často aj bez elektriky. Verím, že o rok si to zopakujeme. Kde je vôľa, tam je cesta...