Vianočná tortička (fotorecept)

Autor receptu: ywett

S jemnou chuťou škorice, lieskových orieškov a najradšej ju pečiem na Vianoce. A kedže sviatky Vianočné sa nám už blížia, tak receptík ponúkam pre inšpiráciu aj Vám :-)

35-40 minút
príprava
30-35 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 60g kryštálového cukru upálime na karamel. Pridáme 100ml horúcej vody ( nezľaknúť sa, hoci sa z toho spraví jedna lízatková hmota, ale miešaním a varením sa to zas rozpustí, nesmú zostať hrčky ) a necháme vychladnúť.
  2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Tri celé vajcia odvážime (aj so škrupinami), koľko budú vážiť, tak toľko treba odvážiť aj múky (vážili 177g, tak toľko pridať aj hladkej múky) Žĺtky vyšľaháme s cukrom.
  3. Pridáme lyžičku mletej škorice, 100ml oleja a vychladnutý karamel. Múku rozmiešanú s kypriacim práškom.
  4. A vyšľahaný sneh.
  5. Cesto vylejeme do olejom vymastenej formy (na spodok sa môže dať papier na pečenie, ktorý som tiež vymastila a priemer formy ktorú som použila je 20cm, výška 6cm)..je to taká mini torta, takže ak chcete väčšiu, treba pridať viac surovín...
  6. A upečieme (plynová rúra: 3 stupeň) tých 30-35 minút...treba skúšať špajdlou)
  7. Spravíme plnku, môžeme aj hneď, keď sa pečie korpus. 1/2 litra rozdelíme, zbytok mlieka dáme variť a do zvyšného mlieka dáme zlatý klas a 2 polievkové lyžice hladkej múky a uvaríme hustý krém, ktorý necháme dobre vychladnúť (občas premiešame) Maslo vymiešame s cukrom. Vychladnutý puding vmiešame do masla a nakoniec dobre vyšľaháme.
  8. Vychladnutý korpus vyberieme z formy, dáme dole papier a prekrojíme.
  9. Natrieme plnkou (polovicu plnky si necháme, na potretie vrchu a bokov torty)
  10. A posypeme lieskovcami.
  11. Prajem dobrú chuť!
  12. Želám Vám všetkým šťastné a veselé Vianoce! :-)