Vianočná torta
Autor receptu: eagles
Postup- Žítky vyšlaháme dopenista s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme mleté orechy, strúhanku a v rume namočené hrozienka. Jemne premiešame a pridáme preosiatu múku, prášok do pečiva, vodu a tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
- Cesto vylejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej tortovej formy. Pečieme v mierne vyhriatej rúre. Vyberieme a necháme vychladnúť vo forme. Vychladnutý korpus prerežeme vodorovne na tri časti. Každú časť jemne pokvapkáme rumom a potrieme ríbezľovým lekvárom.
- Spodný diel natrieme polovicou čokoládového krému, zakryjeme strednou časťou korpusu, ktorú natrieme zvyšným čokoládovým krémom a ozdobíme orechmi a mandľami.
- Základ na oba krémy si pripravíme z 300 ml mlieka, ktoré dáme variť. V 50 ml studeného mlieka rozhabarkujeme Zlatý klas, ktorý prilejeme do horúceho mlieka. Varíme do zhustnutia za neustáleho miešania, odstavíme a necháme vychladnúť.
- ČOKOLÁDOVÝ KRÉM:
Maslo vymiešame s cukrom, pridáme rozpustenú čokoládu, vanilkový cukor, vajce a polovicu vychladnutého Zlatého klasu. Dôkladne rozmiešame a necháme vychladnúť.
- ŽĹTKOVÝ KRÉM:
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme vanilkový cukor a mlieko. Zmes zohrejeme v teplom vodnom kúpeli. Prelejeme do porcelánovej misy a necháme vychladnúť. V inej nádobe rozmiešame maslo a vychladnutú zmes k nemu postupne zašľaháme. Nakoniec primiešame vychladnutú kašu zo Zlatého klasu.
|