Vianočná torta

Autor receptu: miluna

Táto torta mala u nás úspech minulé Vianoce. Je svieža, takže popri krémových zákuskoch určite padne vhod. Pôvodný recept mám z časopisu Rytmus života, ja som ho trošku zjednodušila a upravila.

12
porcií
90 minút
príprava
20-25 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov a 3 lyžíc studenej vody vyšľaháme tuhý sneh, prisypeme práškový a vanilkový cukor, potom zašľaháme žĺtky. Múku zmiešame so škrobovou múčkou a práškom do pečiva a zapracujeme do žĺtkovej hmoty.
  2. Cesto vylejeme do tortovej formy (priemer 26 cm) vyloženej papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160°C asi 20-25 minút. Necháme vychladnúť.
  3. Bielu želatínu namočíme. Konzervované ovocie necháme odkvapkať. Smotanu vyšľaháme, jogurty zmiešame s 5 PL cukru. 6elatínu vytlačíme, rozpustíme a zmiešame najskôr s 3 lyžicami jogurtu a potom so zvyškom. Ovocie vmiešame do krému.
  4. Korpus pokvapkáme šťavou z ovocia a potrieme krémom. Tortovú želatínu pripravíme podľa návodu na obale a nalejeme na krém, uložíme do chladu. Potom okraj torty posypeme strúhaným kokosom, môžeme aj boky. Ozdobíme srdiečkami z manga, ktoré sme vykrojili formičkou na medovníky. Môžeme vykrojiť aj iné tvary, hviezdičky a pod.