Vianočná torta
Autor receptu: miluna
Táto torta mala u nás úspech minulé Vianoce. Je svieža, takže popri krémových zákuskoch určite padne vhod. Pôvodný recept mám z časopisu Rytmus života, ja som ho trošku zjednodušila a upravila.
12 porcií |
90 minút príprava |
20-25 minút na 160 °C |
Postup
- Žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov a 3 lyžíc studenej vody vyšľaháme tuhý sneh, prisypeme práškový a vanilkový cukor, potom zašľaháme žĺtky. Múku zmiešame so škrobovou múčkou a práškom do pečiva a zapracujeme do žĺtkovej hmoty.
- Cesto vylejeme do tortovej formy (priemer 26 cm) vyloženej papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160°C asi 20-25 minút. Necháme vychladnúť.
- Bielu želatínu namočíme. Konzervované ovocie necháme odkvapkať. Smotanu vyšľaháme, jogurty zmiešame s 5 PL cukru. 6elatínu vytlačíme, rozpustíme a zmiešame najskôr s 3 lyžicami jogurtu a potom so zvyškom. Ovocie vmiešame do krému.
- Korpus pokvapkáme šťavou z ovocia a potrieme krémom. Tortovú želatínu pripravíme podľa návodu na obale a nalejeme na krém, uložíme do chladu. Potom okraj torty posypeme strúhaným kokosom, môžeme aj boky. Ozdobíme srdiečkami z manga, ktoré sme vykrojili formičkou na medovníky. Môžeme vykrojiť aj iné tvary, hviezdičky a pod.