Bezlepková štóla

Vianočná štóla bez lepku

Autor receptu: novalim

Vianočná štóla hádam nesmie chýbať na žiadnom štedrovečernom stole. A ak ste ju aj zatiaľ nevyskúšali, je azda najvyšší čas.* Čo poviete, vyskúšate našu bezlepkovú verziu plnú voňavého korenia, hrozienok a kandizovanej pomarančovej kôry? S našou zmesou Promix Beta sa vám isto podarí na prvýkrát.

8
porcií
75 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Postup

  1. Hrozienka naložíme vopred do rumu. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, pridáme vajce, a potom aj tvaroh a zamiešame. Ďalej pridáme aromatické koreniny, hrozienka, pomarančovú kôru a citrónovú šťavu a kôru a opäť zamiešame.
  2. Preosiatu múku s mletými mandľami teraz zapracujeme do tejto zmesi a vymiesime cesto. Cesto na pomúčenej doske valčekom rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
  3. Na jednej podlhovastej strane necháme hrubší pás, na strane oproti tenší zhrubnutý pás cesta. V hrubšom páse spravíme v strede jarok a doň preklopíme druhú stranu cesta, ktorá bola zhrubnutá. Takto vlastne cesto zapadne do „jarku“.
  4. Štólu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C asi jednu hodinu. Ešte teplú ju potrieme rozpusteným maslom a po vychladnutí ju dobre posypeme práškovým cukrom.