Bezlepková štóla
Vianočná štóla bez lepku
Autor receptu: novalim
Vianočná štóla hádam nesmie chýbať na žiadnom štedrovečernom stole. A ak ste ju aj zatiaľ nevyskúšali, je azda najvyšší čas.* Čo
poviete, vyskúšate našu bezlepkovú verziu plnú voňavého korenia, hrozienok a kandizovanej pomarančovej kôry? S našou
zmesou Promix
Beta sa vám isto podarí na prvýkrát.
8 porcií |
75 minút príprava |
60 minút na 175 °C |
Postup
- Hrozienka naložíme vopred do rumu. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, pridáme vajce,
a potom aj tvaroh a zamiešame. Ďalej pridáme aromatické koreniny, hrozienka, pomarančovú kôru
a citrónovú šťavu a kôru a opäť zamiešame.
- Preosiatu múku s mletými mandľami teraz zapracujeme do tejto zmesi a vymiesime cesto. Cesto na
pomúčenej doske valčekom rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
- Na jednej podlhovastej strane necháme hrubší pás, na strane oproti tenší zhrubnutý pás cesta.
V hrubšom páse spravíme v strede jarok a doň preklopíme druhú stranu cesta, ktorá bola zhrubnutá.
Takto vlastne cesto zapadne do „jarku“.
- Štólu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C asi jednu hodinu. Ešte teplú ju potrieme rozpusteným maslom a po vychladnutí ju dobre posypeme práškovým cukrom.