Vianočná medovníková roláda
Autor receptu: beatka60
Je to typický vianočný koláč, ktorý je upečený z výhradne našich slovenských surovín, voňavý ako Vianoce
30 porcií |
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Hladkú múku, vajcia, roztopené maslo, mlieko, soda bikarbona, prášok do pečiva, škorica, klinčeky spolu zmiešame na cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme cca 4 hodiny odstáť v chladničke.
- po vybratí z chladničky cesto rozdelíme na 3 bochníčky a tie postupne rozvaľkáme , natrieme hrubšou vrstvou slivkového lekváru a posypeme poseknými orechami. Zavinieme do rolády.
- dáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, rolády potrieme vajíčkom a dáme piecť na 30 minút pri 180 stupňoch C a ešte počas pečenia potierame, aby bol koláč pekný lesklý. Po upečení zakryjeme suchou utierkou a necháme vychladnút. Ostáva počas celých sviatkov mäkký a chutí výborne.